Megfordul a széljárás az aranynál?

Vágólapra másolva!
Tegnap egy előadáson (amire az Investor.hu hasábjain keresztül is lehetett jelentkezni) azt kérdezték tőlem, hogy mit gondolok most az aranyról. Őszintén szólva most olyan nagyon határozott véleményem nincs a nemesfém várható mozgásáról, de mindenképp beszédesnek tartom azt, hogy az árfolyam egy tripla aljat követően nemrég kilépett a hosszú ideje tartó csökkenő trendjéből. Akár a széljárás változásáról is szó lehet. 
Vágólapra másolva!

Mivel a pénzügyi összeomlástól való félelem az elmúlt években teljesen eltűnt, és időközben a Fed is elkezdte csökkenteni eszközvásárlási programját, jó ideje ellenérzéseim voltak az arannyal kapcsolatban. Azóta jó pár short ötletünk be is jött (amiket az Investor Trader ügyfelek is megkaphattak), vagyis nemcsak megláttuk, de el is kaptuk a csökkenő hullámot.

Idén viszont mintha valami megváltozott volna. Új mélypontot már nem ütött az árfolyam, sőt a nyár elején a korábbinál magasabb mélypontról fordultunk felfele. A hosszú távú csökkenő trendvonalból is kilépett felfele az árfolyam, vagyis igen pozitív jelzéseket küld a grafikon. Mivel olyan termékről beszélünk, aminek az árfolyamát a fizikai felhasználás alakulásánál sokkal inkább az mozgatja, hogy az emberek éppen miként gondolkoznak róla, a technikai elemzésre érdemes nagy hangsúlyt fektetni ha aranyban utazunk. Márpedig az most pozitív jeleket küld.

Az arany napi grafikonja Forrás: TradingView,Investor.hu

Egy másik fontos, szintén inkább technikai jelzés, hogy miközben az árfolyama szépen emelkedett idén, még mindig inkább a pesszimizmus dominál befektetői körökben az arannyal kapcsolatban. A legnagyobb tőzsdén kereskedett aranyalapból eddig 562 millió dollárnyi tőkét vontak ki, az ázsiai fizikai kereslet elapadt az árak emelkedése közepette, miközben egy felmérés szerint az arany piacán négy és fél éve volt utoljára ilyen borongós a hangulat a kilátásokat illetően. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a tőzsdén kereskedett határidős termékek piacán a nettó vételi pozíciók száma még messze van a 2010-es csúcsoktól, egy kifejezetten kecsegtető képet kapunk.

Az arany heti grafikonja Forrás: TradingView, Investor.hu

A pozícionáltság és technikai kép alapján könnyen lehet, hogy az emelkedés folytatódik, persze, hogy ezt kijelentsük még sok más tényezőt is érdemes megvizsgálni. A Fed eszközvásárlási programjának folytatódó csökkentése, és az emiatt várhatóan folytatódó dollár erősödés, a javuló gazdasági növekedés, vagy a piacokon tapasztalható béke (és ezzel járó alacsony volatilitás) egytől egyig olyan tényezők, amik az aranyár emelkedése ellen hatnak. Kérdéses tehát, hogy a geopolitikai feszültségek (Ukrajna, Irak), az emelkedő olajár, a továbbra is nagy mélységekben levő fejlett piaci hozamok, vagy az EKB beinduló monetáris lazítása képesek lesznek-e, mindezeket ellensúlyozni, és hosszabb távon is támogatni az aranyár emelkedő lendületét. Ezt egyelőre nehéz megmondani, mindenesetre látok rá esélyt, pláne akkor, ha Amerikában idővel elkezd szépen elszabadulni az infláció, vagy már szimplán akkor is, ha egyre többet kezdünk el beszélni róla.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről