A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A hozam, amiről mindenki csak álmodik

Vágólapra másolva!
Bár a cím kicsit hatásvadász, Warren Buffett befektetési eredményei magukért beszélnek. A guru 50 év alatt hatalmas növekedést ért el a cégével, de vajon hogyan csinálja?
Vágólapra másolva!

Ami biztos, hogy 1964-ben, mikor Warren Buffett a Berkshire Hathaway többségi tulajdonosává vált, akkor 19 dollár volt egy részvény. Ehhez képest az előző héten az árfolyam már átlépte a bűvös 200 000 dollárt is, ezzel pedig hatalmas pluszban áll, legalábbis ha az 1964-es állapothoz képest vizsgáljuk.

Ha valaki, akkor 1 000 dollárt fektetett be a részvényekbe, az ma 10,5 millió dolláros pakkon ülhet. A Business Insider elkészített egy remek ábrát, valamint táblázatot is, mennyit érne ma az 1000 dolláros pakett, amit Buffett részvényeiből az adott évben megvásároltunk.

Ha az adott évben veszünk Berkshire Hathaway részvényeket, akkor mennyi pénzünk lenne ma? Forrás: Business Insider/Elena Holodny

Hogyan csinálja?

Bár sokak számára talán már világos, fontos leszögezni, hogy Buffett ezeket a hozamokat úgy tudta elérni, hogy nem kereskedőként (tréder), hanem befektetőként gondolkozik a részvények kiválasztása során. Alapvetően hosszú távra vásárol részvényeket, melyek alatt nem az 1-2 évet, hanem a 10, 20, 30, vagy akár 40 évet értjük.

Buffett szerint ráadásul a tőzsdézés nem egy nagyon összetett és nehéz feladat, mindössze annyi a befektetők dolga, hogy nem részvényekben, hanem konkrét vállalkozásokban, vagy éppen üzletágakban kell gondolkozni, és ezek értékét kell összevetni azok árával. Az ár és érték közötti ellentmondásokat pedig egész egyszerűen ki kell használni, és azokat kell megvenni, melyek olcsónak számítanak.

Buffett ezzel sikeresen valósítja meg a Benjamin Graham által is ajánlott stratégiát, amit már a Graham- és Doddfalva szuperbefektetői című írásban is kifejtett Graham. Buffett szerint így nincs miről beszélni, semmi rejtélyes és titkos nincs abban, hogyan ér el ekkora profitokat, és hogyan vált a világ jelenleg 3. leggazdagabb emberévé 66 milliárd dolláros vagyonával. Ezt a befektetési filozófiát ugyanis bárki elsajátíthatja Buffett szerint.

Persze évtizedekre beleülni egyes papírokba nem könnyű elköteleződés, ugyanakkor érdemes például azt is figyelembe venni, hogy a TBSZ számlákon 5 év után már adómentesen vehető ki a nyereség.

Azt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy pusztán azzal, hogy hosszú távú befektetők vagyunk még nem fogjuk megverni a piacot, és nem fogunk elérni akkora hozamokat, mint Warren Buffett. Graham és Buffett befektetési filozófiájának megértése csupán kiindulási alapot jelenthet, és az elméleti alapokat rakhatja le.

Ez alapján a Graham által írt Intelligens Befektető című könyv remek olvasmányként szolgálhat minden leendő, vagy már sikeres befektető számára, magam is csak ajánlani tudom. Ha pedig hosszú távú befektetésekre adnánk a fejünket, akkor az Investor Trader rendszereiben erre is lehetőség van. Akár az adómentes TBSZ számla segítségével is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!