Vágólapra másolva!
Hatalmas zuhanást produkált röviddel nyitás után a Magyar Telekom részvénye, az árfolyam hirtelen 5 százalékot esett 355 forintig. A háttérben az állampapírpiaci hozamok emelkedése, illetve egy tengerentúli felvásárlási csata elmaradása játszhat kulcszerepet.
Vágólapra másolva!
  • Háromnegyed 10 tájékán 5,3 százalékos mínuszban állt a Magyar Telekom részvénye 355 forinton. A hatalmas zuhanás után egy röpke szünet következet, melyet követően a telekompapír némiképp korrigálni próbálta addigi esését, 370 forintig sikerült is visszamásznia.
  • Igen nagy volumenben cserélnek gazdát a részvények, 10 óra után már több mint 400 millió forintos forgalom párosult a Magyar Telekomhoz, ami így már csaknem eléri az elmúlt 30 kereskedés átlagos napi forgalmát (450 millió forint).
Magyar Telekom 15 perces grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Elmarad a tengerentúli felvásárlási csata

  • Piaci körökből származó információink szerint a nagyobb zuhanást stopzárások idézték elő.
  • Ugyanakkor véleményünk szerint némiképp közrejátszhatott az is, hogy a japán SoftBank elállt a T-Mobile US felvásárlásától, ami csökkentheti a Magyar Telekom közkézen forgó részvényeinek kivásárlásának esélyét. Ezt erősíti, hogy az ügyletben érintett cégek egyaránt komoly árfolyamesést szenvedtek el, a Deutsche Telekom és a SoftBank közel 4, a T-Mobile US 9, míg a Sprint mintegy 14 százalékot veszített értékéből.

A hozamemelkedés sem kedvez a Telekomnak

  • Az elmúlt bő két hében közel 1 százalékpontot emelkedett a 10 éves állampapír hozama, melyet a Telekom részvényesei viszonyítási alapként használnak. Habár idén nem fizetett osztalékot a részvény, a befektetők továbbra is osztalékpapírként tekintenek rá, ami azonban kockázatosabb eszköznek számít, mint az állampapír, így nem meglepő módon némi prémium is elvárható emiatt.
  • Jelenleg az elemzői konszenzus közel 27 forintos 12 havi előretekinető osztalékkal számol, ami 2,3 százalékos prémiumot jelent az állampapírhoz képest. Ezt az állampapírpiaci hozamok emelkedése mellet úgy lehet jelen helyzetben fenntartani, ha az árfolyam visszaesik.
  • Sőt, akár további árfolyam csökkenés is elképzelhető, ha az elmúlt három év átlagos 3,4 százalékos osztalékprémiumából indulunk ki.
  • Mindemellett fontos kiemelni, hogy a társaság holnap hajnalban áll elő második negyedéves gyorsjelentésével.

Mit mutat az értékeltség?

  • Érdemes néhány pillantást vetni a régiós telekomszektor értékeltségére is. Ezek alapján ugyanis éppen, hogy többet ér a Magyar Telekom, mint amennyire a befektetők jelenleg értékelik. Az iparágban leginkább használt 12 havi előretekintő EV/EBITDA mutató alapján 438 forintos értékkel bír a hazai telekompapír. A növekedési potenciál abból adódik, hogy a 4,6-os szektorátlaggal szemben a Magyar Telekom 4,1-szeres értékeltségen forog jelenleg.
  • Az alacsony értékeltség egyébként nem feltétlenül indokolt, mert több meghatározó régiós versenytársa is magassabb értkeltségen forog, miközben jóval nagyobb EBITDA visszaesést várnak tőlük az elemzők az elkövetkezendő években.
Forrás: Investor.hu

Akkor merre tovább?

  • Egyelőre az áprilisban indult emelkedő csatorna teteje megfogni látszik a Magyar Telekom esését, ugyanakkor a délelőtt kialakult kanóc korántsem nevezhető jó jelnek.
  • Ráadásul a csökkenés folytatódását erősíti az RSI eladási, és MACD közelgő eladási jelzése. Ebben az esetben a 350 forint közelében lévő dupla támaszra hárulhat fontos szerep a napi grafikon tanulsága szerint.
Magyar Telekom napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu
  • Persze érdemes néhány pillatást vetni a heti grafikonra is, ez alapján ugyanis a soron következő komolyabb támasz 340 forintnál húzódik. Ennek eleste viszont már igen komoly negatív jelzés lenne, akár 300 forint közelébe is visszacsúszhatna az árfolyam.
Magyar Telekom heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu
  • Összefoglalva elmondható, hogy a Magyar Telekom árfolyam esésében az állampapírpiaci hozamok emelkedése, illetve a T-Mobile US körüli felvásárlási csata elmaradása játszik kulcsszerepet. Mindennek fényében jelenleg célszerű lehet kivárni, hogy miként funkcionálnak a meghatározó támaszok.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!