Tépik a Magyar Telekomot

Deutsche Telekom AG Editorial use only in direct correlation with Deutsche Telekom AG. / Nur zur redaktionellen Verwendung im direkten Zusammenhang mit Diensten der Deutschen Telekom AG
Editorial use only in direct correlation with Deutsche Telekom AG. / Nur zur redaktionellen Verwendung im direkten Zusammenhang mit Diensten der Deutschen Telekom AG
Vágólapra másolva!
Valósággal zsákolják a Magyar Telekom részvényeit ma a befektetők, így a telekompapír már több mint 3 százalékos pluszt szedett össze. A száguldásban technikai tényezők mellett a jó részvénypiaci hangulat is szerepet játszik. 
Vágólapra másolva!

Elképesztő formát mutatnak a Magyar Telekom részvényei, melyek délután már 3 százalék feletti pluszban mozognak. A telekompapír pedig ezzel a legjobban teljesítő blue-chipnek számít a hazai piacon.

Forrás: Investor.hu

Ma nem jelent meg olyan fontos hír, mely megmagyarázná a Magyar Telekom száguldását. A részvényt többek között a jó részvénypiaci hangulat segítheti, az európai tőzsdéken ugyanis kivétel nélkül plusszok láthatóak.

Ezen túl folyamatosan mennek a pletykák a Deutsche Telekom amerikai leányának, a T-Mobile US felvásárlásáról. A legfrissebb hírek szerint a Dish Network lehet az amerikai leánycég legújabb kérője, miután a múlt héten a Sprint bejelentette visszavonulását. A T-Mobile US lehetséges eladásából befolyó pénzt a Magyar Telekom felvásárlására is fordíthatja a Deutsche Telekom a spekulációk szerint, így a Dish megjelenése ezeket a találgatásokat fűthette ma.

Pozitívum lehet, hogy a telekomcég remek gyorsjelentést tett közzé a múlt héten, melynek köszönhetően a vevők is visszatértek a részvény piacára. Így a papír esése megállt, és az árfolyam visszafordult az északi irányba.

Ezt a felpattanást segíthették a technikai tényezők. A Magyar Telekom árfolyama egy emelkedő trendvonal, a 350 forint környékén húzódó támaszvonal és az 50 napos mozgóátlag találkozásáról rugaszkodott el, és a lendület már egészen a 371 forintos szintig repítette. Legutóbb pont egy hete járt ilyen magasságokban a részvény.

Ha kitart a lendülete, az elmúlt hetekben felállított lokális csúcsokat is célba veheti a papír, ami után akár a 380 forintos szinteket is elérheti. Ebben az esetben másfél éves csúcsokat hódíthatna meg.

Magyar Telekom napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!