Brutális, amit a légitársaságokkal műveltek

Vágólapra másolva!
Elképesztő hetei voltak az elmúlt időszakban a légitársaságoknak, köszönhetően a brutális mértékben zuhanó olajárnak. Mivel a légitársaságok egyik legnagyobb költsége éppen az üzemanyag, az alacsonyabb kiadás, értelemszerűen magasabb profitot hozhat. De erre miért csak októberben reagált a piac?
Vágólapra másolva!

Brutális mértékű felpattanást produkáltak a légitársaságok részvényárfolyamai az október közepi mélypontok óta. A tőzsdén jegyzett nagy amerikai és európai cégek árfolyama néhány hét leforgása alatt 40, vagy akár 70 százalékkal értékelődtek fel.

Forrás: Investor.hu

Persze előtte nagyot is estek, amikor a nemzetközi piacokon is a félelem volt az úr. Október közepére az amerikai légitársaságok nagy átlagban 20 százalékkal voltak a korábbi csúcsok alatt. Pedig az olajár akkor is esett, viszont a befektetői pszichológia (akkor szinte mindent adtak) és az ebola-járvánnyal kapcsolatos (talán eltúlzott) félelmeknek nem lehetett gátat szabni.

Forrás: Investor.hu

Ha valakinek a nagy általános tőzsdei zuhanás közepette volt idegrendszere beszállni ezekbe a részvényekbe, az bizony most nagyon örülhet. Persze a jövőt nem látja előre senki, és utólag könnyen lehet okos az ember. Ráadásul, ha valaki idő előtt szállt volna be, akkor meg is égethette magát, ha csak rövid időtávon várt volna egy felpattanást.

Ezt, a már-már őrült árfolyammozgást két dolog hajtotta elsősorban. Az árfolyamesést az általános piaci rossz hangulat mellett az ebola-járvány esetleges széleskörű elterjedése miatti félelmek katalizálhatták, hiszen az emberek vélhetően nem repültek volna annyit, ha kitör egy széleskörű világjárvány. Azóta viszont a járvánnyal kapcsolatos félelmek elültek, mivel úgy tűnik stabilizálni tudták a helyzetet.

Ami pedig a brutális mértékű árfolyam emelkedést fűtötte az az, hogy az olajár folyamatosan sok éves mélypontokat üt, ami a légitársaságoknak a csökkenő költségek miatt mindenképpen jó. Az mondjuk érdekes, hogy az olajár gyakorlatilag június vége óta zuhanórepülésben van, míg a légitársaságok árfolyama „csak” októbertől kezdett igazi szárnyalásba, egy meglehetősen nagy zakó után.

Mindenesetre egy ekkora szárnyalást követően már nehéz azt mondani, hogy érdemes még beszállni légitársaság-részvénybe. Persze ezt akár két-három héttel ezelőtt is elmondhattuk volna, és azóta ugye még tovább szárnyaltak a részvényárfolyamok.

Investor Trader ügyfélként egyébként az összes európai és amerikai légitársaság részvényével tud kereskedni. A számlanyitást pedig ezen a linken pár kattintással el is kezdheti. Ha pedig szeretne jó jövőbeli befektetési lehetőségekről hallani, jöjjön el következő, ingyenes előadásunkra, ahol szakértőink megválaszolják minden felmerülő kérdését is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!