Vágólapra másolva!
Nem enyhül a nyomás az olajon, tegnap újabb nagy zuhanást szenvedett el a fekete arany árfolyama. Ráadásul most már a részvénypiaci hangulatra is ránehezedik az olajár csökkenés, tegnap például mind a tíz S&P500 szektor mínuszban fejezte be a napot.
Vágólapra másolva!

Tegnap is folytatta zuhanását az olajár, a WTI 60,5 dollár közelébe esett, míg a Brent 63,5 dollárig, mindkét esetben új, több mint ötéves mélypontokig. A nagy olajkitermelő országok devizái is megérzik az olajáresést, az USDCAD árfolyam 2009. júliusi szintekig emelkedett, míg a norvég korona a dollárral szemben szintén hasonló magasságokban jár, szeptember közepétől több mint 16 százalékot gyengülve. Az orosz rubel árfolyama pedig ismét új mélységekbe esett, a dollárral szemben megérintve az 55-ös szintet.

Emiatt a tőzsdék is hevesebb esésbe kezdtek és végül 1,5-1,7 százalékos mínuszok alakultak ki. Leginkább az energiaszektor és a nyersanyagkapcsolt cégek árfolyama zuhant az S&P500 komponensek közül, előbbiek 3,1, míg utóbbiak 2,1 százalékos mínuszt hoztak össze átlagosan.

Nyugat-Európában is további csökkenést jósolnak a határidős indexek nyitásra, azt követően, hogy tegnap délután elromlott a hangulat és a délelőtti pluszokból a DAX kivételével mínuszba csúsztak vissza a vezető indexek.

Ma publikálja az EKB, hogy a célzott hosszú távú finanszírozási hitelprogramjából (TLTRO), mennyit helyezett ki a pénzintézetekhez. Az elemzői konszenzus 130 milliárd eurós összeget vár.

Az elmúlt napokhoz hasonlóan ma sincs jó hangulat az ázsiai tőzsdéken, elsősorban a zuhanó olajárak és az amerikai piacok esése következtében. A részvényindexek közül a japán Nikkei 0,9 százalékkal esik a gyenge makroadatok után, míg a dél-koreai Kospi másfél százalékot gyengült. A kínai Shanghai Composite pedig 0,6 százalékos mínuszban áll, így távolodik négyéves csúcsától.

Céges hírek:

Óriásit zuhant az Airbus (Párizs) árfolyama (-10,4%) tegnap, miután a repülőgépgyártó profit warningot közölt. A társaság szerint 2016-ban várhatóan nem emelkedik majd érzékelhetően az üzemi eredmény a jövő éviről, és a készpénztermelő képessége kihívások elé néz, mivel többet fog költeni fejlesztésekre és a katonai eszközöket gyártó divíziójának reorganizációjára.

Hozta a várakozásokat az Zara anyavállalata, az Inditex csoport (Madrid), első kilenc hónapjában 12,7 milliárd eurós árbevételt termelt (várt: 12,7 milliárd), míg ugyanezen időszakban 2,83 milliárdos EBITDA-t ért el (várt: 2,8 milliárd). A legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek értékesítése 14 százalékkal bővült novemberben, az első 9 hónapban látott 11 százalékhoz képest.

A Telefónica (Madrid) az Oi (Sao Paulo) és a Claro megvásárolná a Tim Participacoes-t, Brazília második legnagyobb mobilszolgáltatóját, írja a Bloomberg. Az ügylet 15 milliárd dollárra értékeli a vállalatot, amelynek 67 százalékos tulajdonosa a Telecom Italia (Milánó).

Akár 3 ezer embert is elküldhet az eBay (Nasdaq) jövő év elején, nyilatkozták az ügyhöz közeli források a Wall Street Journalnek. Az elbocsátások főként az eBay-t érinti, és a PayPal és az eBay jövő évi szétválasztásának keretében vinnék véghez. Elemzők szerint az önálló eBay egy potenciális felvásárlási célpont is lehet majd. Az eBay árfolyama kisebb mínuszban zárt a rossz piaci hangulatban, míg zárás után hasonló 0,2 százalékos mértékű pluszt hozott össze.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!