Vágólapra másolva!
A Fed nem okozott nagy izgalmakat a kamatdöntő ülésével, ellenben az ismét zuhanó olajár miatt nagyobb mínuszokban fejezték be a napot az amerikai tőzsdeindexek. Ma Európában is csökkenéssel indíthatunk.
Vágólapra másolva!
  1. Továbbra is türelmes marad a Fed a kamatemeléssel kapcsolatban, vagyis nem változott a megfogalmazás az előző ülés óta. A munkaerőpiaccal kapcsolatban az „erős” szót „szilárdra” cserélték, míg az infláció tovább csökkenhet rövid távon, de közép távon a 2 százalékos célhoz emelkedik. A bejelentés után megcsúsztak a piacok, ám főleg az energiaipari cégek esése miatt. Az olaj és gázipari cégek átlagosan 3,9 százalékkal zuhantak, míg az S&P 500 index 2002 pontra esett vissza.
  2. Az olajár ugyanis esett tegnap is, mert az EIA adatai szerint a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a készletek, ezzel pedig 80 éve a legmagasabb szinteken vannak. A WTI típusú kőolaj ára 44 dollár közelébe zuhant, míg a Brent 48,5 dollár közelében mozog.
  3. A Facebook (Nasdaq) árfolyama közel két százalékkal csökkent tegnap zárás után, annak ellenére, hogy mind árbevétel, mind pedig nyereség soron megverte az elemzői várakozásokat. Az EPS 54 cent lett (várt: 48 cent), a bevételek pedig 3,85 milliárd dollárt tettek ki (várt: 3,78 milliárd). A Facebook gyorsjelentéséről részletes elemzéssel jelentkezünk ma weboldalunkon.
  4. 3,4 százalékot ugrott a McDonald’s (NYSE) árfolyama, miután az elnök-vezérigazgató, Don Thomson bejelentette lemondását. Helyére Steve Easterbrook lép majd, aki a márkanévért felelős vezető volt korábban. A cég a forgalom csökkenésétől szenved az elmúlt időszakban, mert egyelőre nem tud reagálni a változó fogyasztói igényekre, illetve lépéseivel nem tudta megállítani a lemorzsolódást.
  5. A Nokia (Helsinki, NYSE, Xetra) lényegében a vártnak megfelelő számokkal rukkolt elő negyedéves gyorsjelentésében, a bevétel kicsivel jobb lett (tény: 3,8 milliárd euró, várt: 3,74 milliárd), míg az EPS halványan elmaradt a várttól (tény: 9 cent, várt: 9,5 cent). A nettó profitja 443 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi 26 millió eurós veszteségről. Az üzemi eredményhányad 14 százalékra emelkedett a hálózati eszközök divízióban (4Q13: 11,2%), ugyanakkor a most futó negyedévben várhatóan ez visszaesik majd a cég prognózisa szerint. Az igazgatóság 14 eurócentes osztalékot javasol, ami két százalékos osztalékhozamot jelent.
  6. A vártnál lényegesen jobb eredményszámokat közölt a Deutsche Bank (Xetra), a nettó profitja 438 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi 1,4 milliárdos veszteség után, mert a különböző jogi költségek és bírságok jelentősen mérséklődtek. Az elemzői konszenzus 341 millió eurós veszteséget várt.
  7. A vártnál alacsonyabb eredményeket ért el a negyedik negyedévben a Shell (Amszterdam, London), ráadásul drasztikusan visszavágja beruházásait idén. A következő három éves időszakban 15 milliárd euróval vághatják vissza a tőkebefektetéseket. A negyedik negyedéves tisztított EPS 0,52 dollár lett a várt 0,65 dollárral szemben.
  8. A Raiffeisen eszközeinek 20 százalékától megszabadulna, hogy ezzel emelje tőkemegfelelési mutatóját, és hogy elkerülje a pótlólagos tőkeemelést. A bank a stratégiailag fontos, és fenntartható eredményességet mutató területekre koncentrál. Tegnap a bankrészvény árfolyama 3,2 százalékkal esett (9 euró).
  9. Jelentősen visszavágja beruházásait az OMV idén, jelenleg 2,5-3 milliárd eurónyi összeggel tervez a korábbi 3,9 milliárd helyett. Ezzel az OMV valószínűleg elvéti majd 400 ezer hordó/nap kőolaj-egyenértékes (boe) kitermelési célját. A cég elmondta, hogy a líbiai termelés sem teljes mértékben üzemel még.
  10. A magyar piac tegnap viszonylag jól tartotta magát, a BUX index „csak” 0,2 százalékkal került lejjebb. Egyedül az OTP végzett a negatív tartományban a blue-chipek közül (-1,6%, 3733 forint), míg a többiek 0,2-1,1 százalékos pluszt hoztak össze. Európában vegyesen zártak a vezető börzék, a londoni és a frankfurti tőzsde emelkedni tudott a többi parketten viszont mínuszokkal fejezték be a napot. Ma is csökkenéssel indulhat a nap a tegnapi amerikai esés után.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!