Harmadik napja gyengül a forint

pénzérme, forint,
Ötforintos érmék a verőgép gyűjtőtálcáján a Pénzverő Zrt.-ben. Az öt-, a tíz-, és a húszforintosok verésével kezdetét vette az új, Magyarország feliratú pénzérmék készítése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában. A régi, "Magyar Köztársaság" feliratú érmék továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak, azokat csak a kopásuk függvényében vonják ki a forgalomból.
Vágólapra másolva!
Ma is folytatódik a forintgyengülés a főbb devizákkal szemben, igaz a tegnapi kereskedéssel ellentétben az EURHUF 320 alatt mozog.
Vágólapra másolva!

17:30 - 320 alatt ragadt a forint

Továbbra is 319,5 közelében tartózkodik a forint az euró ellenében, holott délután láthattunk egy kisebb erősödést, amikor is 318,5 forintot kellett adni egy euróért. Ezzel a teljesítménnyel sorban a harmadik napot zárhatja gyengüléssel a forint, amely reggel még 318 körül is járt.

13:55 - Matolcsy szerint idén jöhet a felminősítés

  • Kora délután 319,4 közelében tartózkodik az EURHUF, azaz délelőtthöz képest nem történt sok változás az árfolyamban. Igaz, dél környékén egy rövidebb időre 319-ig erősödött a forint az euróval szemben.
  • Még Matolcsy György MTI-nek adott interjúja sem hozott nagyobb mozgást az árfolyamban. Az MNB elnöke szerint idén reálisan lehet azzal számolni, hogy felminősítik hazánkat, Magyarország ugyanis kiszámítható, stabil pályán halad.
  • Matolcsy szerint ezzel együtt Magyarország sebezhető, részben a magas államadósság, részben pedig amiatt, hogy maga az Európai Unió is sebezhető maradt. Elmondása alapján hazánk kockázatait növeli az orosz-ukrán konfliktus, annak földrajzi közelsége, az orosz-Nyugat konfliktus és annak hatása az EU gazdaságára, növekedési kilátásaira.

10:45 - Harmadik napja gyengül a forint

  • Péntek és hétfő után ma is gyengélkedik a forint, az euró ellenében 319,5 közelében jár az árfolyam, miközben tegnap kora este már 318 alatt is járt az EURHUF. Igaz, ezt megelőzően a 320-as tartományba is belekóstólt, amire legutóbb 2012 januárjában volt példa.
  • A forint nagyjából egy hónapja kezdett el gyengélkedni, azóta az egyik leggyengébben teljesítő fizetőeszköznek számít a forint mind az euróval, mind a dollárral szemben. Előbbi ellenében egy hónap leforgása alatt 4, míg utóbbival szemben 7 százalékot gyengült. Ennél kiábrándítóbb teljesítményt pedig ezidő alatt csak az orosz rubel produkált.
  • December végén többször is felhívtuk a figyelmet a forint kedvezőtlen technikai képére, igaz akkor még úgy tűnt, hogy 315 környékén akár el is akadhat a gyengülés az euróval szemben. A dollárral szembeni nagyobb gyengülésben szerepe van az euró gyengélkedésének is, miután a dollár az eurózóna fizetőeszközével szemben is szépen erősödik.
EURHUF napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu
  • Idén sem változott sokat az összkép, ugyanis a kedvezőtlen piaci hangulat egyaránt rányomja a bélyegét a fejlődő piaci devizák teljesítményére. A forint mellett a zloty és a lej is gyengébb az euró ellenében, mint év végén.
Forrás: Investor.hu
  • A Commerzbank elemzőinek friss kommetárja szerint az elkövetkezendő időszakban igencsak volatilis lehet a forint mozgása. A negyedév végére viszont azt várják, hogy az EURHUF visszatér a 310-es szint környékére.
  • A 310-ről való további erősödést technikai szempontból már a meghatározó mozgóátlagok is hátráltathatják. Ám, ha ez mégis összejön, akkor igazán komoly fejtörést a 307-es szint közelében húzódó emelkedő trendvonal okozhatja.
  • Az elmúlt években januárban többször is igen nagy volatilitást mutatott a forint, egy éve például mintegy 5 százalékot gyengült, míg 2012 6 százalékos erősödésre futotta, igaz előtte a mindekori mélypontot is sikerült felállítani 324 közelében.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!