Vágólapra másolva!
Hatalmasat emelkedett a Magyar Telekom és az OTP árfolyama is, amivel a BUX is közel 4 éves csúcsra ugrott. Az amerikai piacok viszont nagyot estek a közelgő gyorsjelentési szezon eredményeivel kapcsolatos félelmek miatt.
Vágólapra másolva!
  • A magyar tőzsde függetlenítette magát a rosszra forduló nemzetközi hangulattól, és elképesztő szárnyalást mutatott szerdán. A BUX index ezzel 2011 augusztusa óta nem látott csúcsra ugrott, és áttörte a 20 ezer pontos határt. Ráadásul forgalma is kimagasló volt, közel 28 milliárd forint, ami pedig igencsak meghaladja az idei év alig több mint 9 milliárdos átlagát.
  • A sort, a telekomszektort érintő lehetséges adócsökkentéssel kapcsolatos miniszteri bejelentésre hatalmas pluszba ugró Magyar Telekom vezette. A részvény árfolyama végül több mint 7 százalékos pluszban, 415 forinton zárt, ami 2013. áprilisi szinteket jelent.
  • Az OTP sem nagyon maradt el a Telekomtól, a bankpapír 6,6 százalékot tett hozzá értékéhez, és a napot 5440 forinton zárta, ami szintén közel négy éves csúcsnak számít. A forgalom pedig meghaladta a 21 milliárd forintot. Az OTP azért kezdett nagy menetelésbe, mert Varga Mihály arról is beszélt, hogy az orosz szankciókkal leginkább sújtott szektorok, köztük a bankszektor is számíthat valamekkora kompenzációra.
  • A Wizz Air (London: WIZZ) bejelentette, hogy felfüggeszti ukrán leányának üzemeltetését, ugyanakkor ezzel egy időben a magyar leány bázist hoz létre Kijevben. Emellett tovább folytatják az ukrán működés reorganizációját. Az Ukrajnából származó bevételek a tavaly szeptemberben záruló üzleti félévben 2,9 százalékot tettek ki az összbevételből, vagyis minimális hatása lehet a cég eredményére, főleg ha ezzel együtt a Wizz Air Hungary bázist hoz létre. A Wizz Air azt is közölte, hogy a bevétel és profit számok a vezetőség várakozásainak megfelelően fognak alakulni idén, bár konkrét számokat nem hoztak nyilvánosságra. A márciusban végződő pénzügyi évéről május 27-én fog beszámolni a cég.
  • Megjött a Mol hivatalos közgyűlési előterjesztése. Az április 16-án megrendezésre kerülő közgyűléssel kapcsolatosan megerősítették az eddigi információkat, vagyis többek között azt is, hogy a társaság 50 milliárd forint osztalék (491,8 forint részvényenként) kifizetésére tesz javaslatot. A Reuters értesülése szerint pedig a magyar olajcég további akvizíciókat hajthat végre Romániában, növelve ezzel benzinkúthálózatát az országban.
  • 900 forint osztalékot fizet részvényenként az ÉMÁSZ a március 25-én lezajlott közgyűlésén hozott döntése értelmében. Az osztalékfizetés időpontja április 10. és azok a részvényesek jogosultak erre, akiknek a vállalat részvényei április 2-án a tulajdonában vannak. Az ELMŰ esetében pedig április 10 az osztalékfizetés időpontja, míg osztalékért légkésőbb március 31-én lehet megvásárolni a papírt. Az osztalék összege az ELMŰ-nél 1200 forint.
  • Nagyon elgyengültek az amerikai tőzsdeindexek, ugyanis a közelgő jelentési szezon előtt egyre pesszimistábbak a befektetők a vállalatok első negyedéves teljesítményével kapcsolatban, amit a nagyon erős dollár is kimondottan negatívan befolyásol. Emellett pedig a tegnapi tartós cikkek rendelésállománya is váratlanul csökkenést mutatott, ami szintén az eladásokat erősítette. A Dow Jones és az S&P500 1,6-1,5 százalékos mínuszban zárt, míg a Nasdaq 2,4 százalékot esett.
  • Csökkenéssel indíthatnak az európai tőzsdék is az amerikai eladói hullám után, úgy hogy már tegnap is mínuszos zárást produkáltak. A görög központi bank elnöke tegnap kijelentette, hogy nem opció az ország kilépése az eurózónából. Viszont hamarosan rendezni kell a kérdéses pontokat az EU-val, hiszen Görögországnak a következő hónapban elfogyhat a pénze.
  • Megugrott tegnap az olaj ára, ugyanis Jemen és Szaúd-Arábia közötti geopolitikai feszültségekről érkeztek hírek. A WTI árfolyama 47 dollár közeléből 51 dollár fölé ugrott, míg a Brent 55 dollár közeléből egészen 58,9 dollár fölé is benézett. Elemzők ugyanakkor egyelőre szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a közel-keleti feszültség hatása mennyire okozhat tartós olajár emelkedést. Jemen nem nagy olajtermelő ország, viszont fontos a kereskedelem szempontjából. Ezzel egy időben az amerikai készletadatok 11 hete mutattak emelkedést.
  • A kiszivárgott hírek szerint a Foxconn-nal kötne szerződést az Apple (Nasdaq: AAPL) annak a programnak a részeként, aminek keretében a kínai vásárlók Apple termékekre vásárolhatják le az Apple boltjaiba visszavitt régi iPhone-jaikat. A hírek szerint a Foxoconn fogja majd ezeket a telefonokat megvásárolni, majd újra értékesíteni. Ugyanakkor a tegnapi gyenge piaci hangulatban az Apple árfolyama is nagyobbat csökkent (-2,6%, 123,4 dollár).
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!