Vágólapra másolva!
Ismét elgyengült a dollár, ami a nyersanyagokat, és az amerikai részvényeket is segíti. Közben az OTP megállíthatatlan.
Vágólapra másolva!
  • Remekelt az OTP a pénteki kereskedésben is, 4,7 százalékos ugrásával a legjobban teljesítő magyar papír volt, ráadásul már 5 100 forinton tudott zárni az árfolyam. Utoljára ilyen magas értéken 2013 májusában tudott zárni a bankpapír. A jó forma főleg az elmúlt hetek kedvező folyamatainak köszönhető, illetve a kormány bankokkal szembeni békülékenyebb hangnemének. Az utóbbi 2 hétben közel 17 százalékot emelkedett az árfolyam.
  • A többi magyar papír közül a Richter is erős volt, 1,5 százalékos emelkedésével ugyanakkor még nem tudott 4 000 forintig eljutni. A Magyar Telekom és a Mol gyengélkedett, előbbi 0,3, utóbbi 1,1 százalékos mínuszt ért el. A BUX átsúlyozása miatt pénteken a forgalom is némileg magasabb volt, több mint 15 milliárd forintot tett ki.
  • 1,08 közelében mozog ma reggel az euró árfolyama a dollárral szemben, miután pénteken nagymértékben gyengült az amerikai deviza. A dollár index a múlt hét elején látott 100 körüli szintekről 98-ig süllyedt vissza, amiben a Fed szerda esti bejelentéseinek lehetett leginkább szerepe. A rövid távú mozgás kedvező az amerikai részvényeknek, míg az európai papírok számára inkább kedvezőtlennek számít.
  • Erősödtek a nyersanyagok is a dollár gyengülése miatt, a WTI 45,8, míg a Brent 54,7 közelébe pattant fel. Az arany közben 1 180 dollár közelében mozog, holott a hét elején még 1 145 dollár alatt is járt a nemesfém árfolyama. Rövid távon főleg a dollár ereje befolyásolhatja őket, illetve az olaj esetében még az olajcégek beruházási terveivel kapcsolatos változásokat, illetve a készletállományt lehet érdemes figyelni.
  • A részvénypiacok jó formában voltak pénteken, az USA-ban 0,7-0,9, míg Európában 0,6-3 százalékos pluszok születtek. A relatíve erősödő euró ellenére az emelkedő olajárak segítették az európai energiacégeket, melyek átlagosan 2,2 százalékos emelkedéseikkel húzóágazatként segítették a piacokat.
  • Ma folytatódhatnak a pluszok a határidős indexek szerint, ráadásul Ázsiában is jó a piaci hangulat. Délután ugyanakkor Angela Merkel és Alexis Tsipras Berlinben találkozik, ami a görög helyzet miatt a piacok számára is fontos esemény lehet. A két vezető majd magyar idő szerint délután 6 órakor tart sajtótájékoztatót.
  • Javította Magyarország adósságbesorolását a Standard & Poor’s, a korábbi „BB” helyett már a befektetési kategória alatt közvetlenül lévő „BB+”-ba kerültünk. Főleg a javuló növekedési kilátásokra, és a külső veszélyekkel szembeni sérülékenység csökkenésére fogható a döntés. Így már mind a három nagy hitelminősítőnél ugyanazon a szinten vagyunk. A piacon ezzel együtt a döntést már beárazhatták, a forint nem mutatott érdemi mozgást a hírekre, 303,3 közelében van az euróval szembeni árfolyam ma reggel.
  • Vélhetően kamatot vág holnap a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, derült ki Nagy Márton pénteki konferencián mondott szavaiból, elsősorban az alacsony infláció miatt lehet erre lehetőség. A kamatdöntés holnap délután lesz majd, a jelenleg 2,1 százalékos alapkamat pedig a várakozások szerint 1,9 százalékra csökkenhet. Ezzel együtt az elemzők is találgatják, hogy mekkora vágás lesz majd, a 10, és 20 bázispontos csökkentésnek is megközelítőleg ugyanakkora esélyt adnak.
  • A Pirelli (Milánó: PC) legnagyobb részvényese, a Cam Finanzaria bejelentette, hogy eladja a vállalatban birtokolt közel 7,1 milliárd eurós részét a ChemChina-nak. A kínai állam tulajdonában álló vállalat részvényenként 15 eurót fizet a Pirelli 26,2 százalékos részesedéséért. Az vételi ár némileg alatta van a pénteki 15,23 eurós záróárnak, ahová az után ugrott az árfolyam, hogy olasz lapok csütörtökön beszámoltak a lehetséges felvásárlás híréről.
  • Nagyban függhet az amerikai értékesítési adatoktól a felső vezetők bónusza az Adidasnál (Xetra: ADS), de a focicipők eladásai is befolyásolják majd azt, derült ki az éves közgyűlésre vonatkozó előterjesztésekből. A menedzsment láthatóan így is próbálná javítani az amerikai piacon a teljesítményt, ami a jövő szempontjából kulcsfontosságú piac lehet.
  • Közel 3 százalékot emelkedett a Darden Restaurants (NYSE: DRI) részvényárfolyama azt követően, hogy az étteremlánc vezetése a megemelte a májusban záruló üzleti évére, illetve a jelenlegi negyedévére vonatkozó várakozásait is. Az üzleti éve végére 2,45 és 2,48 dollár közötti részvényenkénti profitot vár a vállalat vezetése, szemben a korábbi 2,25-2,30 dolláros várakozásokkal, a jelenlegi negyedévre valószínűsített 89 centes EPS-t pedig 91 és 94 cent közötti értékre várják.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!