A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Történelmi mélypontra süllyedhet az alapkamat

Vágólapra másolva!
Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa; az elemzők várakozása szerint a tanács csökkenti a nyolcadik hónapja 2,10 százalékos alapkamatot. Az elemzők ugyanakkor megosztottak a tekintetben, hogy 10 vagy 20 bázispont lesz-e a kamatcsökkentés mértéke, de úgy vélik, mindenképp történelmi mélypontra süllyed az alapkamat.
Vágólapra másolva!

Amikor a monetáris tanács legutóbb 2014. júliusában a jelenlegi szintre csökkentette az alapkamatot, Matolcsy György elnök bejelentette, hogy a tanács "tartós tartásra rendezkedik be", abból kiindulva, hogy a 2,10 százalékos szint 2015 végéig érvényes maradhat.

A decemberi Inflációs jelentés azonban jelentősen mérsékelte a fogyasztói áremelkedésre vonatkozó jegybanki várakozásokat, és ezzel megjelent az újabb enyhítési ciklus lehetősége.

A márciusi inflációs jelentésre vártak

A februári kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyv is megerősítette, hogy rövid távon növekedtek a monetáris lazítás esélyei. Az MNB egyben kilátásba helyzete, hogy a márciusi inflációs jelentés ismeretében, az inflációs és reálgazdasági folyamatok átfogó áttekintését követően értékeli majd a tanács a monetáris kondíciók további könnyítésének - azaz a kamatcsökkentésnek - a szükségességét.

Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója pedig egy múlt heti konferencián ugyancsak arról beszélt, hogy "felfogása szerint" kamatcsökkentés következhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!