Fiatalon pénzügyi tanácsadóhoz mennél?

Vágólapra másolva!
Sok kezdő befektető gondolja, csak a pénzügyi tanácsadók segítségével boldogulhatnak a befektetések világában. Ez viszont nincs így, a Pragmatic Capitalism hiánypótló írásban hívta a figyelmet egyéb más fontos tényezőkre is.
Vágólapra másolva!

Az első, és talán az egyik legfontosabb dolog, hogy azért a kezdő/kevés tőkével rendelkező befektetők jellemzően nem érik el a tanácsadók 99 százalékát, mivel ahhoz nagyobb belépési tőkére van szükség. Akik viszont elérik azt az 1 százalékot, ők jellemzően olyan tippeket kapnak, melyek túl általánosak, és nem az adott befektetőkre, hanem az általános befektetői közösségre vonatkoznak.

Mondani sem kell, hogy az egyén megtakarítási szokásaihoz, vagyoni helyzetéhez, életviteléhez nem illeszkedő tanácsok csak több kárt okoznak, mint hasznot. 2 százalékos tanácsadói díj szintén igen magas, miközben a globális hozamkörnyezet is igen alacsony, és számos ETF már minimális költségterhelés mellett elérhető.

Ahogyan a Pragmatic Capitalism kiemeli, fiatalon a legnagyobb előnyünk az idő, hogy kitaláljuk mit szeretnénk kezdeni az életünkkel, és ahhoz milyen pénzügyi teljesítményre van szükségünk. A saját befektetési stílusunkat is ilyenkor kell megtalálni, ami idővel számítani is fog, azonban még nem a kezdeti években. Ha a tanácsadókra bízzuk megtakarításaink allokálását, akkor ezt a lépést elvileg "megspóroljuk", de igazából értékes tapasztalatszerzési lehetőségtől esünk el.

Tanácsadók helyett inkább tegyük az alábbiakat:

  • Megtanulni spórolni, jó szokásokat kialakítani.
  • Rendben tartani a pénzügyeinket. Átláthatóság, nyomon követés, akár alkalmazások, akár Excel táblák, akár a kockásfüzet segítségével
  • Kihasználni az adózási előnyöket. TBSZ-számlák, NYESZ-számlák.
  • Megérteni a piaci ciklusokat, a befektetések időtávjának megválasztásának fontosságát, tisztában lenni a volatilitással.
  • Megtalálni a megfelelő befektetési stílust, amivel nem csak esélyeinket maximalizáljuk, hanem olyat kell találnunk, amiben komfortosan érezzük magunkat.

A befektetések világában töltött idő tehát a tapasztalat miatt biztosan megtérül. Bár rövid távon a tanácsadók megvédenek minket a kezdeti hibáktól, idővel úgyis elkövetjük majd azokat a saját szakállunkra, célszerű tehát ezen minél kisebb tőkével átesni, és megszerezni az értékes tapasztalatot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!