A magyar tőzsde jó teljesítménye mellett gyengül a forint

bankjegy, 10000, tízezres
Vágólapra másolva!
A Mol ma reggel bejelentett akvizíciója újra megmozgatta a befektetők fantáziáját, és a pár napos pihenő után újra megtáltosodott az árfolyam. Délutánra viszont a Richter is nagy lendületet kapott, és a BUX-index az egyik legjobban teljesítő piac a hét utolsó kereskedési napján is.
Vágólapra másolva!

Megint kilőtt a Richter (16:25)

A pénteki kereskedés végére a Mol mellé a Richter zárókozott fel, nem is akármilyen teljesítménnyel, hisz a gyógyszer részvény közel 3 százalékos pluszban tartózkodik 4 545 forintos árfolyam mellett. A Mol ezidáig nem tudta áttörni a 15 ezer forintos szintet, jelenleg 14 860 forinton tartózkodik, ami 1,9 százalékos erősödésnek felel meg. A Magyar Telekom részvényei is lassan araszolnak felfelé, zárás előtt nem sokkal 414 forint mellett zajlik a kereskedés. Egyedül az Otp lóg ki a sorból, mivel a tegnapi záróáron köttetnek jelenleg az üzletek.

Egyhavi mélypontra gyengült az euró (16:25)

A reggeli stabil nyitást követően folyamatos emelkedést lehetett látni az EURHUF árfolyamában, így már 303 forintot kell adni jelenleg egy euróért, ami kb. 1 százalékos forint gyengülésnek felel meg. A régiós devizák is gyengültek, csak jóval kisebb mértékben.

EURHUF órás árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Nem tudta megtartani lendületét a DAX (16:25)

A délelőtti jó hangulat mérséklődött a német börzén, a reggeli 1 százalékos pluszok feleződtek, így a DAX-index a zárás előtt nem sokkal 11 790 pont környékén jár, ami 0,6 százalékos emelkedésnek felel meg.

Nem történt előrelépés a görög ügyben (16:10)

Ahogy azt várni lehetett, nem történt előrelépés a görög tárgyalások ügyében a mai eurózónás pénzügyminiszterek találkozóján. A görög pénzügyminiszter próbálta meggyőzni az európai kollégáit, hogy a fennmaradó kb. 7,2 milliárd eurót több részletben utalják ki Görögországnak egy leszűkített reformlistáért cserébe, azonban ezt az Eurócsoport tanácsa elutasította. Továbbra is hiányolják a teljes és átfogó reformcsomag javaslatot.

Duplázhat a Mol

A Mol-csoport Norvégiában bővíti tevékenységét, miután megvásárolja az Ithaca Petroleum Ltd-tól az Ithaca Petroleum Norge 100%-os tulajdonrészét. A vételár 60 millió dollárt tett ki, azonban a 2015-17-es kitermelési eredmények fényében a Molnak további maximum 30 millió dolláros kötelezettsége keletkezhet. Az Equilor hírlevele szerint az Ithaca Petroleum portfóliója 14 darab tengeri licenszből áll, melyek működése a következő években kezdődhet. Az Ithaca becslései szerint a kitermelés csúcsa 25 ezer hordó lehet naponta (egyébként a Mol-csoport célja napi 170-180 ezer hordós kitermelés 2018-ra).

Az Ithaca potenciális olaj-és gázkészletei 600 millió hordóra rúgnak, mely szinte egybevág a magyar olajcég meglévő szénhidrogénkészleteivel. Ennek köszönhetően a Mol készletei megduplázódnak, a kedvező vételárat tekintve ez pozitívan hat.

Örülnek a bejelentésnek a befektetők (11:00)

A piac szép emelkedéssel jutalmazza a magyar olajipari cég vásárlását, az árfolyam újra a 15 ezer forintos szinteket ostromolja, jelenleg 14 955 forintnál jár a kurzus 2,5 százalékos emelkedésben. A BUX-index is 0,7 százalékos pluszban mozog 22 210 pontnál, köszönhetően a Mol menetelésének, mivel a többi blue chip papír mintha hétvégi hangulatban lenne. A Magyar Telekom részvényei 410 forintnál (+0,1%), a Richter papírok 4 435 forintnál (+0,35%) járnak, az Otp viszont a piros tartományban mozog 5 807 forintos árfolyamával (-0,23%).

Mol órás árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Bekeményített a DAX (11:00)

A tegnapi gyenge teljesítmény után ma már a német börze is az erő jeleit mutatja, hisz reggel óta folyamatos vételi aktivitást látni az indexben, mely jelenleg 11 840 pontnál jár 1 százalékos pluszban. De a többi vezető európai index is 0,5 - 1 százalékos emelkedésben készül a görögökkel kapcsolatos hírekre és a hétvégére.

DAX árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Jelentősen gyengül a dollár

A hajnali óráktól kezdve, majd reggeltől begyorsulva veszít értékéből a dollár az euróval szemben, az 1,0790-es szintekről hirtelen 1,09-ig szaladt az EURUSD árfolyama, azóta pedig egy kis korrekciót látni az 1,0870-es szintek környékére. A forint stabil teljesítményt mutat tegnap délután óta, az EURHUF árfolyama a 300 - 301 forintos szintek között ingázik.

EURUSD órás árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről