Európa szárnyal

siker öröm fiatalok jövő megtakarítás ugrás
Vágólapra másolva!
Pozitívan fogadták a piacok, hogy a Konzervatív Párt szerezte meg a legtöbb szavazatort a brit választásokon, mivel a David Cameron által vezetett erő piacbarátabb, mint ellenfelei. Leginkább az angol tőzsde emelkedik, de a német tőzsde is szép hétzárásra készül. A magyar piac ma is szembe megy az európai trendekkel, csak most a negatív oldalon. 
Vágólapra másolva!

Nagyot száguldott Európa (17:45)

Jól sikerült a hétzárás a nyugat-európai börzéken, köszönhetően a brit választások utáni egyértelmű döntésnek, tudniillik a piacbarát Konzervatív Párt folytathatja tovább a kormányzást. Az angol FTSE100 tőzsdeindex 2,3 százalékot emelkedett, de a DAX-index is rá tudott tenni még egy lapáttal a délutáni teljesítményére, hisz a németek is 2,6 százalékos meneteléssel 11 700 pont fölött zártak a hét utolsó kereskedési napját.

Kimaradt a jóból a BUX (17:20)

A magyar tőzsdeindex egész nap lemaradóban volt európai társaihoz képest, és zárásra is csak pár ponttal tudott a csütörtöki záróára fölött zárni. A forgalom 9,5 milliárd forint volt. A remek gyorsjelentéssel előrukkoló Mol megjárta mind a zöld, mind a piros tartományokat, zárásra 0,7 százalékos emelkedés mellett 15 350 forinton történt az utolsó kötés. A Richter 0,3, a Magyar Telekom 0,7 százalékkal került ma magasabbra, ugyanakkor az Otp nem tartozott ma a befektetők kedvencei közé, a bankpapír 0,8 százalékos eséssel fejezte be a napot.

Jól teljesít Európa (15:40)

Bátrabbak lettek délutánra a befektetők, hisz a DAX-index is 1,5 százalékos emelkedésben fordult be az eheti kereskedés célegyenesébe. Ráadásul segíti a hangulatot a vártnak megfelelő amerikai munkaerőpiaci adat is, pláne, hogy nem kellett olyan csalódást átélniük a befektetőknek, mint egy hónappal ezelőtt, amikor is brutálisan gyenge adat látott napvilágot. A német részvények közül a legjobb teljesítményt az autó- és vegyipari cégek mutatják, többségükkel 2-3 százalékos pluszban kereskednek.

DAX órás bontású árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu

Pesszimista hangulat itthon

Hiába tett közzé remek gyorsjelentést a Mol, a délelőtti 1,5 százalékos emelkedés nagyrészét délutánra visszaadta, és jelenleg is már enyhe mínuszban forognak a papírok 15 230 forintos árfolyam mellett. A BUX-index is 22 690 pont környékén forog, 0,2 százalékos mínuszban. Az Otp részvények egyelőre nem tudnak 6 000 forint fölött stabilizálódni, az amerikai piacnyitás idején 5 970 forinton zajlik a kereskedés 0,5 százalékos csökkenés mellett. A blue chip részvények közül egyedül a Richter tartózkodik zöldben, de ez is csak 0,2 százalékos emelkedésre elég.

Tartja magát a forint

A forint tartja jó formáját a tegnapi délelőtti nagy fordulat után, hisz csütörtökön még 307 fölött is járt az árfolyam, ma délután pedig már 303 alatt kereskednek a forinttal az euró ellenében. A dollárral szemben jelenleg 269 környékén zajlik a kereskedés.

EURHUF napos bontású árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!