Magyar segítséggel építenék a kínai szabadkereskedelmi övezetet

Vágólapra másolva!
Pénteken Budapesten járt a kínai Invest Shenzen befektetőcég vezetője, szerinte Magyarország a legfontosabb üzleti partnere Kínának Közép-Európában.
Vágólapra másolva!

"Magyarország zászlóshajója a Hszi Csin-ping kínai elnök által elindított Egy öv, egy út programnak, az új selyemút politikájának" – mondta Csen Zsao-zsao az Invest Shenzhen szervezésében, a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával létrejött kínai-magyar üzleti fórumon.

Nyugati nyitás

Az új, nyugati kereskedelmi politikát a kínai elnök 2013 szeptemberében jelentette be Kazahsztáni látogatásán. A terv célja a külföldi befektetések és infrastrukturális fejlesztések mellett az is, hogy Kína kereskedelmi partnerei egyszerűsítsék üzletet, kereskedelmet érintő vámeljárásokat, például feloldják azokat a védővámokat, amelyeket az Európai Unió vetett ki a kínai árukra. A végcél, hogy új szabadkereskedelmi övezetek szülessenek, ahol kínai vállalatok könnyebben telepedhetnek meg.

Magyar projekteket támogat Kína

Spaller Endre, az NKFIH elnökhelyettese azt mondta, "Kínában is felfigyeltek Magyarországra, mint amelyik ország az innovációban partnere tud lenni az ázsiai óriásnak." A tavalyi kínai látogatása után az NKFIH idén januárban bemutatott két tucat magyar projektet, ezek közül az Invest Shenzhen többet is kiválasztott, mint befektetésre érdemeseket - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!