Devizahitelesek tízezrével szúrt ki a bankjuk

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Az MNB 45,5 millió forint bírsággal sújtotta – immár harmadízben – a Banif Plus Bankot a devizahiteles elszámolási határidőre vonatkozó törvényi előírás megsértése miatt. A bank a korábbi jegybanki kötelezések ellenére sem küldött ki július elejéig több mint tízezer elszámolási értesítőt a fogyasztóknak, pedig annak postázási határideje április vége volt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálata szerint a Banif Plus Bank 11 197 devizahiteles szerződés esetében – a korábbi kötelezések ellenére – 2015. július elejéig továbbra sem tett eleget elszámolási kötelezettségének, korlátozva ezzel a fogyasztókat jövőbeni anyagi lehetőségeik áttekintésében és tervezésében, tájékoztat közleményében az MNB.

Az MNB ismételten kötelezte a Banif Plus Bankot arra, hogy haladéktalanul küldje meg az elszámolásokat a fogyasztóknak, emellett további 45,5 millió forintos bírsággal sújtotta az intézményt.

A bank jelzése szerint az elszámolásokat várhatóan 2015. augusztus 28-ig megküldi az érintett fogyasztóknak.

Már a harmadik bírság

A Banif Plus Bankot az MNB már kétszer bírságolta az elszámolásokkal való csúszás miatt. A jegybank május 11-én azt állapította meg, hogy a Banif Plus Bank Zrt. az április végi törvényi határidőig több mint 35 500 darab szerződése kapcsán mulasztotta el megküldeni az elszámolásokat a fogyasztóknak. A jogszabálysértés miatt a jegybank kötelezte a Banif Plus Bankot, hogy elszámolási kötelezettségének haladéktalanul tegyen eleget, és

18 millió forint bírságot is kiszabott.

Június 12-én közzétett következő határozatában az MNB újabb, ezúttal

48,8 millió forint bírságot szabott ki a bankra,

amely május végén még 21 300 darab szerződés esetében volt késedelemben az elszámolási értesítők kiküldésével.

Az MNB már harmadszorra bírságolja a Banif Plus Bankot, mert nem küldte ki a devizahiteles ügyfelei egy részének az elszámolást Fotó: Bielik István - Origo

Már a negyedik pénzintézet

Az MNB az elszámolás maradéktalan végrehajtása érdekében 2015 februárja óta valamennyi érintett pénzügyi intézményre kiterjedő témavizsgálatot folytat. Ennek során kiemelt figyelmet fordít a fogyasztói tájékoztatás megfelelőségére, így további pénzügyi intézményeknél is vizsgálta, hogy történt-e mulasztás az elszámolások megküldésével összefüggésben, emlékeztet a jegybank.

A vizsgálatok eredményeként korábban két pénzügyi vállalkozás és egy kereskedelmi bank (az AEGON Magyarország Hitel Zrt., az UCB Ingatlanhitel Zrt. és az MKB Bank Zrt.) összesen 7,5 millió forint bírságot kapott amiatt, mert késve küldte ki a fogyasztóknak az elszámolási értesítők egy részét.

Az elszámoláshoz kapcsolódó jegybanki vizsgálatok 2016 elejéig tartanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!