A válság legdurvább időit idézik a veszteségek

befektetés veszély kockázat veszteség kár sikertelenség félelem
Vágólapra másolva!
A hedge fundok 2008 óta a legnagyobb havi veszteséget könyvelhették el nemrég, ahogy a piaci turbulencia fokozódott. Ráadásul néhány igen nagy és híres befektető is kénytelen volt durva veszteségeket elkönyvelni.
Vágólapra másolva!

A szektor összesen 78 milliárd dollárt (21 ezer milliárd forint) bukott augusztusban, amire 2008 októbere, vagyis a Lehman Brothers bukását követő hónap óta nem volt példa – írja a Financial Times a Citi elemzése alapján. Az egyetlen eszköz, amely működött, a készpénz volt. Pontosan az, amelyet a hedge fundok nem nagyon tartanak – mondta Paul Brain, a Newton Investment Management szakértője.

A nagyok bukása

A legrosszabbul teljesítők között voltak azok az alapok, amelyek az egyedi részvény sztorik kiválogatására specializálódtak. A David Einhorn vezette 11 milliárdos Greenlight Capital alap például 17 százalékot esett szeptember végéig, de Daniel Loeb 17 milliárdos Third Pointja is nagyjából 4 százalékot csökkent, míg a Bill Ackman által irányított Pershing Square Holding szintén kétszámjegyű zuhanást produkált a nyáron.

David Einhorn a befektetések világa mellett a pókerben is szereti a kockázatot Forrás: Joe Giron Bloomberg

Az egyedi szektor vagy vállalati sztorikat kiválógató stratégia egyébként nem azért szenvedett az elmúlt időszakban, mert önmagukban rosszak voltak a választások – hangsúlyozta Anthony Lawler, a GAM portfólió menedzsere. Sokkal inkább arról van szó, hogy ezeket az eszközöket olyan koncentrált csoportok tartották, amelyek rákényszerültek az eladásra, amikor a piac délnek fordult.

A hedge fund szektor által kezelt teljes eszközállomány augusztus végén több mint 3 ezer milliárd dollár (az éves magyar GDP 13-szorosa!) értékű volt, ami éves alapon 0,2 százalékos csökkenést jelent. Mindazonáltal az eszközállomány 2008 óta megduplázódott.

Rossz taktika?

A zuhanások egyik oka, hogy míg korábban a hedge fundok éppen azért voltak népszerűek, mert stratégiáikkal arra törekedtek, hogy megvédjék a befektetőket a piaci volatilitásoktól, illetve ki tudják használni a jó és a rossz piaci környezetet, addig a szektor növekedésével egyesek elkezdtek ráállni egyes specifikus befektetési sztorikra. Miután pedig a világgazdaság gyenge növekedésétől (különösen a feltörekvő piacok miatt) való félelem augusztusban tetőzött, a bukásokat nehezen lehetett elkerülni.

Noha a szeptemberre vonatkozó végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, a szektorban sokan úgy gondolják, a részvények és a kötvények között tovább nőhettek a veszteségek.

A Nasdaq Biotechnology ETF index alakulása az elmúlt másfél évben Forrás: Investing.com

Az sem mellékes a történetben, hogy a hedge fundok által korábban körülrajongott területek most igen rosszul teljesítettek, beleértve a bóvli kötvényeket és az amerikai biotechnológiát. Emellett a bányászati szektor részvény és kötvény fronton egyaránt volatilis maradt, köszönhetően a nyersanyagárakkal kapcsolatos aggodalmaknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről