Két világ harcol az olajpiacon

olaj
An Iraqi labourer works at an oil refinery in the southern town Nasiriyah on October 30, 2015. South Oil Company (SOC) has raised production at Nasiriyah oil field from 40,000 barrels per day to between 65,000 and 70,000 barrels as it aims to reach 100,000 barrels by the end of next month. AFP PHOTO / HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP / HAIDAR MOHAMMED ALI
Vágólapra másolva!
Miközben az olaj ára sokéves mélyponton szenved, az OPEC főtitkára szerint akár egy éven belül is jöhet a fellendülés, mivel az alacsony árak következtében egyes kitermelők visszafoghatják a kibocsátásukat. Mindeközben a befektetők kevésbé optimisták, és a Moody’s például alaposan visszavágta a fekete arany jövő évre vonatkozó árfolyam-előrejelzését.
Vágólapra másolva!

Noha a globális nyersolaj árak hét éves mélypontot ütnek meg, az OPEC főtitkára már egy éven belül felívelést vár, ahogy egyes országok kénytelenek lesznek visszafogni a kitermeléseiket. Abdullah al-Badri kedden, egy Újdelhiben rendezett energiakonferencián beszélt arról, hogy néhány hónap vagy egy év múlva a jelenlegi helyzet meg fog változni.

Hangsúlyozta, az OPEC-nek nincsen meghatározott célárfolyama, de olyan fair értékre törekszik, amelyen a tagországok tisztes jövedelmet realizálhatnak, és be tudnak fektetni a nagyobb kínálat biztosítása érdekében – írja a CNBC.

Veszélytelen túlkínálat?

A világon jelenleg napi mintegy 2 millió hordó olajjal termelnek ki többet, mint amennyit elfogyasztanak. Ennek elsődleges oka, hogy az OPEC továbbra is rekord szinten tartja a kibocsátását annak érdekében, hogy az olyan szereplőket, mint például az amerikai palaolaj-kibocsátókat kiszorítsa a piacról.

A stratégia pedig bizonyos értelemben működik is. Ezt jól mutatja, hogy

a nem OPEC-országok kitermelési növekedése novemberben napi 300 ezer hordó alá esett, miközben ez év elején még 2,2 millió volt,

derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség adataiból.

Ezzel párhuzamosan – véli Badri – a következő 2-3 évben csökkenhet az olajkitermelés, ahogy az alacsony árak miatt idén már 130 milliárd dollárnyi tervezett beruházást vágtak vissza. A főtitkár úgy látja, a nem OPEC-tagok kínálata jövőre nagyjából napi 400 ezer hordóval zsugorodhat.

Noha az OPEC a december 4-én tartott közgyűlésén nem határozott meg kitermelési plafont, és jövőre Irán is legalább napi 1 millió hordóval emelheti a kibocsátását, ahogy a nemzetközi szankciókat feloldják, Badri kitart amellett, hogy a túlkínálat nem okoz hosszú távon rendszerszintű válságot. Meglátása szerint még ha az Egyesült Államok nagyobb mennyiségű nyersolajat exportálna, az árak akkor sem gyengülnének tovább, és az OPEC fenn tudná tartani a jelenlegi kibocsátási szinteket.

Az OPEC szerint nincs gond a túlkínálattal Forrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

Egy borúsabb jövőkép

Mindeközben a Moody’s Investors Service jelentősen csökkentette a jövő évre vonatkozó olajár-prognózisát, éppen a komoly globális túlkínálatra hivatkozva.

A Brent típusú olaj esetében a Moody’s hordónkénti 53 dollárról 48-ra, míg a WTI esetében 48 dollárról 40-re vágta vissza a 2016-os előrejelzését.

Ráadásul a későbbiekben sem vár érdemi fellendülést a Moody’s, amit jól mutat, hogy 2017-re és 2018-ra mindössze 5 dolláros áremelkedést vetítenek előre. Amellett pedig, hogy a hitelminősítő is felhívja a figyelmet arra, hogy az OPEC piacszerzési célból nem csökkenti a kitermelését, és Irán is növelheti a túlkínálatot, kiemelik, hogy Oroszország is nagyban megemelte a kibocsátását.

Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Ahogy haladunk előre az időben, az látszik, hogy a Moody’s középtávon sem optimista. A Brent középtávú előrejelzését ugyanis hordónkénti 63 dollárra csökkentették, míg a WTI esetében ez 60 dollár. Megjegyzik,

a kereslet-kínálat egyensúly a Brent esetében nagyjából 63 dolláron állhat majd be, de csupán az évtized végére.

Miközben pedig azzal számolnak, hogy a korábban vártnál nagyobb ütemben, durván napi 1,3 millió hordóval emelkedhet a globális kereslet 2016-ban, ezt még mindig bőven ellensúlyozza majd az elsődlegesen az OPEC felől érkező túlkínálat.

A Brent típusú olaj árfolyammozgása az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről