Nőtt az infláció Németországban

finn parlament, euró, pénz, money, euro
EURO NOTES
Vágólapra másolva!
Januárban az előző havihoz képest csökkentek, éves összevetésben viszont a decemberinél nagyobb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak Németországban - derült ki a német szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön közölt előzes adataiból.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásokkal összhangban januárban 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Németországban az egy évvel korábbihoz képest, 0,2 százalékponttal haladja meg a decemberi 0,3 százalékos éves szintű növekedést

Januárban decemberhez képest - ugyancsak az elemzői várakozásokkal összhangban - 0,8 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. Decemberben 0,1 százalékos volt a havi szintű árcsökkenés.

Drágább élelmiszerek és szolgáltatások

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) januárban 0,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,9 százalékos csökkenést mértek. Decemberben

az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 0,2 százalékkal emelkedett,

havi szinten pedig stagnált.

Januárban is az energiaárak csökkenése húzta lefelé az inflációt. Az energiaárak 5,8 százalékkal estek, azaz a csökkenés lassult a decemberi 6,5 és a novemberi 7,5 százalékos mérséklődés után. Az élelmiszerárak éves szinten 0,9 százalékkal emelkedtek, a szolgáltatások pedig 1,2 százalékkal drágultak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!