Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott a 2024-25-ös Nemzetek Ligája A divíziójának pénteki, harmadik fordulós mérkőzésén 1-1-es döntetlent játszott Hollandia együttesével a budapesti Puskás Arénában! A meccset emberelőnyben záró Magyarország ezzel az eredménnyel három kör után a harmadik helyen áll a csoportjában.

A több mint két éve tartó hazai veretlenségét szerette volna megőrizni a magyar válogatott Hollandia ellen, ehhez viszont Magyarország számára negyven éve nem látott pontszerzésre volt szükség az Oranje ellen. A 21. században (egyaránt 2010 és 2013 között) lejátszott öt egymás elleni mérkőzésen összesen 27 gólt szereztek a hollandok, ám a Puskás Aréna telt házas közönsége abban bízott, hogy mindez már csak történelem, és Szoboszlai Dominikék az első góljukat és az első győzelmüket is megszerzik a Nemzetek Ligája mostani kiírásában. A szurkolók már a stadionba vonulás közben is gondoskodtak a kiváló hangulatról, majd a bemelegítésnél – és természetesen a meccs közben – is jelezték, hogy maximálisan Marco Rossi együttese mellett állnak. Az aréna előtt nem mellesleg a futball és a darts szerelmesei is keveredtek, ugyanis a közeli Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a darts World Masters harmadik napjára is hangoltak drukkerek.

Magyarország-Hollandia, magyar labdarúgó-válogatott, magyar fociválogatott, válogatott labdarúgó-mérkőzés, UEFA Nemzetek Ligája, Puskás Aréna, MagyarországHollandia, 2024.10.11., magyar válogatott, Hollandia, Magyarország, szurkolók, vonulás
Szenzációs hangulatban vonultak a magyar válogatott szurkolói a Puskás Arénába a Hollandia elleni Nemzetek Ligája-meccs előtt
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar válogatott kezdőcsapata Hollandia ellen

Gulácsi Péter, Kerkez Milos, Nego Loic és Balogh Botond sem állt a szövetségi kapitány rendelkezésére az alapemberek közül, így a magyar válogatott végül az alábbi felállásban lépett pályára a hűvös, de csapadékmentes péntek estén:

Dibusz Dénes – Dárdai Márton, Orbán Willi, Fiola Attila – Nagy Zsolt, Nikitscher Tamás, Schäfer András, Bolla Bendegúz – Szoboszlai Dominik, Sallai Roland – Varga Barnabás.

Magyarország-Hollandia, magyar labdarúgó-válogatott, magyar fociválogatott, válogatott labdarúgó-mérkőzés, UEFA Nemzetek Ligája, Puskás Aréna, MagyarországHollandia, 2024.10.11., kezdő, kezdőcsapat
A magyar válogatott kezdőcsapata a hollandok ellen
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Ronald Koeman négy helyen változtatott a Németország ellen 2-2-re végző, Európa-bajnoki elődöntős, és NL-csoportmeccset 2020 szeptembere óta nem veszítő hollandok kezdőcsapatán: Bart Verbruggen – Micky van de Ven, Virgil van Dijk, Stefan de Vrij, Denzel Dumfries – Quinten Timber, Tijani Reijnders, Ryan Gravenberch – Cody Gakpo, Joshua Zirkzee, Xavi Simons.

Magyarország-Hollandia, élőkép, szurkolók, szurkoló, magyar labdarúgó-válogatott, magyar fociválogatott, válogatott labdarúgó-mérkőzés, UEFA Nemzetek Ligája, Puskás Aréna, MagyarországHollandia, 2024.10.11.,
Hollandia ellen is látványos élőképpel készültek a magyar drukkerek, azon belül is a 15 éve alakult Carpathian Brigade
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első félidő eseményei – Sallai Roland góljával Magyarország vezetett Hollandia ellen!

A rendkívül látványos élőképpel, és Johan Neeskens halála miatt gyászszünettel is induló mérkőzés elején a várakozásoknak megfelelően a hollandok birtokolták többet a labdát, helyzetet azonban a mezőnyfölény ellenére nem tudtak kialakítani, mert a magyarok keményen és remekül védekeztek. Sőt, az első lövés a 6. percben Schäferé volt, de a magyar középpályás kísérlete jócskán fölé szállt. Reijnders beadásánál Dibusznak 14 perc után kellett először védenie, majd egy kontra végén sikerült egymás után két szögletet is kiharcolni, a közönség pedig már ezt is nagyra értékelte. Pláne, hogy a második sarokrúgásnál 

Szoboszlai visszagurításából Sallai a kapufát találta el – a labda azonban kirúgásra pattant.

A kapufa után egyre jobb hangulatban folytatódott a holland labdabirtoklás, de az ellenfél első, kaput eltaláló lövésére egészen a 28. percig kellett várni – ismét Reijnders tornáztatta meg Dibuszt. A következő magyar támadásnál Szoboszlai, Varga és Sallai összjátéka tetszett a közönségnek, a Galatasaray játékosának lábáról a lövés pillanatában lopták le a labdát a holland védők. A 32. percben viszont már ők is tehetetlenek voltak: 

Nagy Zsolt bal oldali beadására tökéletesen érkezett Sallai Roland, és a hosszú oldalról a léc alá vágta a labdát. 1-0, a gólról készült videó ITT megnézhető!

Magyarország-Hollandia, gólöröm, gól, öröm, magyar labdarúgó-válogatott, magyar fociválogatott, válogatott labdarúgó-mérkőzés, UEFA Nemzetek Ligája, Puskás Aréna, MagyarországHollandia, 2024.10.11.,
Sallai Roland Magyarországnak szerzett vezetést
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 40. percben aztán nem mindennapi események játszódtak le a magyar tizenhatoson belül: szabálytalan kirúgás miatt közvetett szabadrúgáshoz jutott Hollandia, de Gakpo 10 méterről elvégzett pontrúgását Dibusz bravúrosan, lábbal védte! Az első félidő végül a hollandok javára 78:22-es labdabirtoklási aránnyal és 5:4-es kapura lövési aránnyal zárult, de ami az igazán fontos: 1-0-ra a magyar válogatott vezetett a szünetben!

A második félidő eseményei – a hollandok emberhátrányban egyenlítettek

A forduláskor Dárdai Mártont Botka Endre váltotta a magyar csapatban. A holland mezőnyfölény még jobban nőtt, egyre feljebb támadtak, fokozták a nyomást, de komolyabb helyzetig így sem jutottak a vendégek. A magyar védelem tökéletesen tette a dolgát, a Milan, a Liverpool, a Manchester United és a Lipcse támadóját is sikerült hatástalanítania Orbánéknak. Az 59. percben jött a második játékrész addigi legveszélyesebb holland lehetősége, De Vrij fejese azonban elkerülte a hazai kaput.

Magyarország-Hollandia, magyar labdarúgó-válogatott, magyar fociválogatott, válogatott labdarúgó-mérkőzés, UEFA Nemzetek Ligája, Puskás Aréna, MagyarországHollandia, 2024.10.11.,
Hősies küzdelem folyt a pályán
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A félidő feléhez közeledve Sallai Roland hagyta el a pályát, Csoboth Kevin állt be a gólszerző helyett. Hollandia szüntelenül támadott, az idő múlásával már távolról is lőtt, Van de Ven kísérlete azonban például a lelátón kötött ki, több próbálkozás pedig a blokkban végezte. A vendégek a kontratámadásokra sem igazán adtak lehetőséget, a magyarok pedig ilyen esetekben is inkább már tartalékoltak az erővel és nem kockáztattak azzal, hogy szinte az egész csapat előrerohant. 75 perc elteltével hármat is cserélt Ronald Koeman, még inkább támadóbb szellembe helyezve együttesét. Marco Rossi eközben Varga Barnabás helyett Nagy Ádámot hozta be. Az egyik holland csere hamar egyenlíthetett volna, Brian Brobbey azonban mellécsúsztatta a labdát. A 80. percben aztán megfogyatkoztak a vendégek: Van Dijk rúgta fel Csobothot a bal szélen, a svájci játékvezető pedig három percen belül a második sárga lapot mutatta fel a Liverpool védőjének. A kiállítás után Xavi Simonst Matthijs de Ligt váltotta, az emberhátrány viszont nem törte össze a hollandokat:

 a 83. percben Gakpo jobb oldali beadását Dumfries fejelte a magyar kapuba. 1-1.

Az egyenlítés után egyre többet volt a labda a hollandok térfelén is, a vendégeknek a győzelem megszerzésére alig volt esélyük – igaz, a magyarok sem jutottak el lövésig (Szoboszlai fölé szállt szabadrúgásáig, ami végül lezárta a meccset). A hazaiaknál Bolla helyén debütált a válogatottban Gera Dániel, és az ellenfél is változtatott, újabb nagy helyzet, és így gól viszont már egyik oldalon sem akadt. Negyven év után Magyarország ismét pontot szerzett Hollandia ellen!

A magyar válogatott számára a Nemzetek Ligája október 14-én, hétfőn folytatódik: a negyedik fordulóban a csapat Bosznia-Hercegovina vendége lesz Zenicán.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3-as csoport, 3. forduló:

Magyarország – Hollandia 1-1 (1-0)
Puskás Aréna, jv.: Lukas Fähndrich (svájci)
gól: Sallai (32.), illetve Dumfries (83.)
piros lap: Van Dijk (80.)

a csoport másik mérkőzésén:
Bosznia-Hercegovina – Németország 1-2 (0-2)
gól: Dzeko (71.), illetve Undav (30., 36.)

a csoport állása:
1. Németország 7 pont, 2. Hollandia 5, 3. MAGYARORSZÁG 2, 4. Bosznia-Hercegovina 1.

  • Kapcsolódó cikkek
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!