A NASA magáncégekkel hódítja meg a világűrt

Spacex
Spacex - FALCON 9 ORBCOMM LAUNCH
Vágólapra másolva!
A NASA az új amerikai elnökség alatt is folytatja a Barack Obama idején elkezdett gyakorlatot, és magáncégek segítségével fejlesztené az űrkutatását. Fontos céljuk, hogy a 2030-as évekig embert küldjenek a Marsra.
Vágólapra másolva!

A magán- és az állami szektor együttműködése jelenti az űrkutatás jövőjét – idézi a CNBC Dava Newmant, a NASA egykori ügyvezető helyettesét, aki Donald Trump hivatalba lépése előtt mondott le a posztjáról. Meglátása szerint ez már egy új NASA korszaka.

Összesen

22 olyan amerikai vállalat van, amely szerződést köthetett a hivatallal,

a legkülönbözőbb területeken. A Boeing és az Elon Muskhoz kötődő SpaceX viheti majd például a NASA űrhajósait a nemzetközi űrállomásokra, míg az Orbital ATK, a Sierra Nevada, valamint szintén a SpaceX szállítja a NASA rakományát az űrállomásokra – mondta Newman, aki jelenleg az MIT Apollo programjának elnöke.

A NASA egyébként igen sajátos működési struktúrával bír. Noha kormányzati szervnek minősül, úgy kap állami támogatást, hogy mindeközben fenntartja a függetlenségét is.

Kiemelt cél a Mars meghódítása Forrás: Origo

Az USA ráadásul nincs egyedül azzal, hogy magáncégeket von be az űrkutatási programjaiba. Tavaly például India hívott meg magánvállalatokat egy teljes űrhajó megépítéséhez, ahogy Narendra Modi miniszterelnök a helyi hírek szerint kinyitja az ország műholdakhoz kötődő feldolgozóiparát.

Mindeközben az Egyesült Államokban

a NASA egyik kiemelt célja, hogy a 2030-as évekig embert küldjön a Marsra,

amihez már meg is kezdték a munkálatokat. A Mars azért is kiemelten fontos a NASA számára, mert egy 2012-ben a bolygóra küldött robot rover (marsautó) segített megerősíteni a bizonyítékokat azzal kapcsolatban, hogy egykor víz folyt a vörös bolygón. Ez pedig arra utal, hogy több milliárd évvel ezelőtt akár patakok vagy tavak is lehettek a Marson. A NASA 2020-ban tervez felküldeni egy újabb rovert.

Mindazonáltal

nagy kérdés, hogy miként alakul majd az amerikai űrkutatás jövője Donald Trump elnöksége alatt,

aki a kampánya során csak igen keveset beszélt az űrről. Egyes stratégák úgy gondolják, fellendülhetnek Holdra tervezett ingatlanfejlesztési projektek, melyekkel kapcsolatban Newman megjegyezte, igen izgalmasak lesznek a következő évtizedben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!