Újabb ország válna kaszinó nagyhatalommá

Vágólapra másolva!
Megirigyelte Makaó és Szingapúr sikereit, ezért új kaszinók építésével erősíthet a szerencsejátékok piacán Thaiföld, és csalogathat magához a jelenleginél több turistát.
Vágólapra másolva!

Törvényes szerencsejátékkal, kaszinókkal csábítaná az országba a turistákat Thaiföld. A délkelet-ázsiai ország a világ egyik legkedveltebb utazási célpontjának számít, a beutazó turizmusból keletkező bevétel kulcsfontosságú a gazdaság számára.

kaszinó, casino, szerencsejáték, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Unsplash / Michał Parzuchowski

Thaiföld azonban még mindig nyögi a koronavírus-járvány hatásait, ugyanis a látogatók száma még nem épült vissza maradéktalanul a járvány előtti szintre. Különösen fájó, hogy a kínai turisták a vártnál kevesebben érkeznek oda, noha a külföldi látogatók jelentős arányát ők képviselték korábban.

Thaiföldön 2023-ban 28 millió turistát regisztráltak, ami jelentősen elmarad a 2019-ben mért 40 milliós számtól.

Az országban ezért úgy gondolják, hogy a stratégia, amely működött Makaó és Szingapúr esetében, működhet ott is. Makaó közel áll ahhoz, hogy elhódítsa a szerencsejátékok legfontosabb városa címet az amerikai Las Vegastól, Szingapúr pedig két, 14 éve működő kaszinójával csalogatja magához a könnyen jövő pénzben reménykedőket.

A CNBC cikkében kiemeli, hogy iparági szakértők szerint Thaiföldnek valóban van esélye arra, hogy az évtized végére Makaó és Szingapúr komoly versenytársává váljon a szerencsejátékok piacán. Az előzetes elemzésekre hivatkozva a kommentárok kitérnek rá, hogy

a thaiföldi kaszinók 187 milliárd bátnak megfelelő bevételt is generálhatnak évente (kb. 1800 milliárd forint). Ez az ország GDP-jének 1 százalékát jelentené.

A kaszinók jelentette üzlet beindításának azonban vannak előfeltételei, melyek között a legfontosabbnak a jogi szabályozás megteremtése tűnik. A szerencsejáték ugyanis az állam által szervezett lottójátékokon és a lóversenyeken kívül törvénytelen az országban. A kaszinók üzletileg eredményes működtetéséhez a jogszabályi környezeten változtatni kell.

A szakértők szerint Thaiföldnek elég lenne országszerte 5-8 kaszinót létrehoznia ahhoz, hogy sikeresen versenyezzen Szingapúrral mind a játékosok közötti népszerűség, mind a kaszinók megtermelte bevétel tekintetében.

Szingapúr két szerencsebarlangja az idei év első felében nagyjából 920 milliárd forintnak megfelelő bevételt termelt, ezt az eredményt vélhetően a thaiföldi létesítmények is elérnék.

Makaó ugyanakkor továbbra is a világ vezető szerencsejátékos helyszíne maradna a bevételei alapján, még az új versenytárs mellett is. Az ottani kaszinók az idei év első felében 5.100 milliárd forintnak megfelelő bevételt értek el.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!