Vágólapra másolva!
A France Football című szaklap szerda este nyilvánosságra hozta a 2024-es Aranylabda jelöltjeit. A tavaly nyolcadik aranylabdáját bezsebelő Lionel Messi és az ötszörös győztes Cristiano Ronaldo sincs a szűkített listán.

Az Aranylabda legfőbb várományosai közül a legtöbbet természetesen a Real Madrid és spanyol válogatott adja, ami nem is meglepő, hiszen a madridiak a spanyol bajnokság mellett megnyerték a Bajnokok Ligáját és a spanyol Szuperkupát is, valamint az idény nyitómeccsén az európai Szuperkupát is behúzták az Atalanta ellen. 

A Real Madrid összesen hét játékossal van jelen a szűkített 30-as listán: az Eb után visszavonult Toni Kroos, Vinícius Junior, Jude Bellingham, Federico Valverde, Dani Carvajal, Antonio Rüdiger és Kylian Mbappé is jelölt, igaz a franca válogatott támadó az előző szezonban még a PSG-t erősítette.

A Real Madrid játékosaként legutóbb Karim Benzema nyerte meg a legrangosabb egyéni elismerést 2022-ben.

Borussia Dortmund v Real Madrid CF - UEFA Champions League Final 2023/24
Hét Real Madrid-játékos is esélyes az Aranylabdára
Fotó: NurPhoto via AFP

A Real mellett a Manchester City és az Arsenal adja még a legtöbb játékost, mindkét angol sztárcsapatból négyen-négyen kerültek be a harmincas listára. 

A díjat Lionel Messi nyolcszor kapta meg korábban, ami abszolút rekordnak számít, ám a világbajok argentin támadó neve ezúttal nem szerepel a legjobb harminc között. Ilyen legutóbb 2022-ben fordult elő. Érdekesség, hogy az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo ezúttal sincs ott a legjobbak között.

Az al-Nasszr 39 éves portugál labdarúgója már tavaly sem fért fel a harmincas listára, előtte pedig a huszadik helyen végzett az Aranylabda-szavazáson, ami karrierje legrosszabb pozíciója volt.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi sincs az Aranylabda 30-as listáján
Fotó: AFP

A legjobb edzőnek járó díjért a spanyol válogatott Európa-bajnoki címre vezető Luis de la Fuente, a Bayer Leverkus sikeredzője, Xabi Alonso, valamit a Manchester Cityt irányító Pep Guardiola és a Real Madrid trénere, Carlo Ancelotti pályázik. A legjobb férfi klubcsapat a Bayer Leverkusen, a Borussia Dortmund, a Real Madrid, a Girona és a Manchester City közül fog kikerülni. 

A legjobb 21 év alatti labdarúgók listáján Pau Cubarsí és az Európa-bajnok Lamine Yamal személyében két Barcelona-játékos kapott helyet, de a Paris Saint-Germain és a Manchester United is két-két tehetséggel képviselteti magát. Továbbá a France Football ismertette a legjobb női labdarúgók és csapatok jelöltjeit is

A 2024-es Aranylabda jelöltje:

A győztesek október 28-án vehetik át a trófeákat Párizsban. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!