Önvezető buszt ígér a kínai keresőmotor mögött álló vállalat

Baidu to sell meal delivery business to ele.me: media China Chinese Baidu Ele.me Internet search engine meal delivery
--FILE--View of an office building of Baidu in Shenzhen city, south China's Guangdong province, 29 April 2017. Internet giant Baidu will reportedly sell its meal ordering and delivery services to its rival ele.me. Citing sources, Caijing have reported that the two sides are in negotiations on a deal. Baidu may continue to hold shares in its delivery service but the proportion is unknown. The two sides haven't responded to the report yet. The news came as Baidu's meal delivery service failed to reach a deal with one of China's top parcel delivery services, SF Express.
Vágólapra másolva!
Ha minden a tervek szerint alakul, jövőre útjukra indulhatnak az önvezető buszok Kínában. A fejlesztés mögött a világ egyik legnagyobb, internetes technológiai társasága, a Baidu áll, amely a számos helyi márkát menedzselő gyártóval, a BAIC Motor Corporationnal fogott össze.
Vágólapra másolva!

Meghatározott útvonal bejárására fejlesztett önvezető busz készül a Baidu boszorkánykonyháján, Kínában. A céghez nem csak az internet egyik legfejlettebb keresőmotorja köthető, hanem a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések kapcsán is az élvonalbeli cégek közé sorolják. A Baidu esernyője alatt közel hatvan online szolgáltatás található, de úgy tűnik, ez sem volt nekik elég. Most önvezető buszt fejlesztenek.

Mindenki Apollója

A Baidu arra törekszik, hogy meghatározó szereplője legyen az önvezető-iparágnak – fejtette ki Li Yan-hong, a Baidu elnöke és egyben ügyvezető igazgatója. Figyelemreméltó, hogy Li „iparágról" beszélt. Ez azt valószínűsíti,

a Baidunak minden fontos, ami az automatizálással, a robotokkal kapcsolatos,

és a sofőr nélküli buszok nem csak a vállalat döntéshozó vezetőinek múló szeszélyeit képviselik.

A kínai internetes óriás bekapcsolódik az önvezető járművek fejlesztésének versenyébe Forrás: Imaginechina/Zhu min - Imaginechina/Zhu Min

Ezt alátámasztja az is, hogy a cég még az év elején, meglehetősen nagylelkű cselekedetet hajtott végre.

Bemutatta Apollo nevű járműirányítási szoftverét, amelyet nyílt forráskódúként át is ad más fejlesztőknek.

Így abból a Baidunak közvetlen bevétele – egyelőre legalábbis – nem származik. A vállalatnál viszont stratégiai kérdésnek tartják ezt a döntést, amellyel akár komolyan megerősödhetnek az önvezető járművek fejlesztésének területén.

Autó is lesz

Néhány éve egy másik kínai vállalat már bemutatott önvezetőbusz-prototípust, ám a Baidu már most a 2019-es tömeggyártást készíti elő. A cégnél úgy vélik, jó ütemben haladnak a BAIC-cal közös fejlesztések.

A vállalatnál abban bíznak, legkésőbb két év múlva,

2019-ben elindíthatják az L3-as kategóriájú önvezető járművek gyártását.

Ez a besorolás egy köztes állapot a félautomata és a teljesen automata változatok között, mert itt a rendszer lehetőséget biztosít az emberi beavatkozásra. 2021-re ígérik az L4-es kategóriájú, teljesen automata járművek tömeggyártását is, ideértve az autókét is.

A Baidu azt ígéri, hamarosan neki is lesz önvezető autója, nem csak a keresőmotorok éllovasának számító Googlenak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andrej Sokolow

A vállalatvezető egy interjúban megerősítette, hogy a járművekben az Nvidiával közösen fejlesztett Apolló fog futni. A Baidu emellett

további jelentős összeget, mintegy 1,5 milliárd dollárt fordít a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokra és fejlesztésekre.

A cégnél azt várják, a kutatási eredményeket mind az önvezető járműveknél, mind internetes szolgáltatásaik fejlesztésnél felhasználhatják majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!