A nyereség már alig számít a befektetőknek

Netflix
66214747
Vágólapra másolva!
Teljesen új értékítélet terjed a befektetők körében – mondja a világ egyik legismertebb hedge fund menedzsere. David Einhorn szerint ma már egyre kevésbé a vállalatok nyereségessége számít, sokkal inkább az, mennyire tudnak igazán újat mutatni az iparágban.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, elterjedt egy új, alternatív paradigma arra vonatkozóan, hogyan számítják ki a befektetők egy részvény értékét – mondja a 7 milliárd dolláros Greenlight Capital hedge fund alapítója, David Einhorn.
A jelenlegi piaci környezet igencsak nehéz terep azon befektetőknek, akik olyan papírokra fókuszálnak, melyek erős fundamentumokkal rendelkeznek, viszont ezekhez képest olcsónak számítanak. Nem véletlen, hogy ezt a kategóriát továbbra is túlszárnyalják azok a részvények, melyek elsősorban a jövőbeli növekedési potenciáljuk miatt erősek és igen drágák.

Új értékek a piacon

Einhorn ebben a helyzetben felteszi a kérdést, nem lehetséges-e, hogy itt nem csupán egy időszakról van szó, hanem

alapjaiban kérdőjeleződik meg az a befektetési stratégia, amely a ténylegesen elért vagy elérhető profitok alapján súlyozza a részvények értékét

– idézi a befektető kedden kiadott véleményét a Business Insider.

Egyes papírok teljesítményét nézve, úgy tűnik, valóban egy „alternatív paradigma" alakult ki a piacokon az értékek megítélésekor. Mi van akkor, ha egy részvény értékének semmi köze ahhoz, hogy jelenleg vagy a jövőben a vállalat milyen nyereséget tud termelni? Mi van, ha sokkal fontosabb ennél, hogy mekkora változást vagy újítást tud hozni, akár társadalmi, akár iparági szinten?

Az Amazon vezér Jeff Bezos Anna Kurnyikova társaságában nyitja meg a kereskedést az amerikai tőzsdén. Forrás: Frank Micelotta/Getty Images

A hedge fund guru a feltett kérdései után három olyan jól ismert részvényt emelt ki, amely szerinte igen jól példázza az új paradigma működését.

Ez az Amazon, a Tesla, valamint a Netflix.

Einhorn kiemelte, az Amazon és a Tesla papírjainak például jelentősen esniük kellett volna az elmúlt negyedévben a cégek pénzügyi eredményei alapján.

Erős sztárok gyenge teljesítménnyel

Az Amazon esetében például felmerül a kétség azzal kapcsolatban, hogy bár tény, a cég alapvető hatást gyakorol a kiskereskedelemre, és számos iparági vállalat profitját képest felforgatni, ezeket a nyereségeket egyáltalán nem biztos, hogy magához is tudja szívni. Jelen pillanatban azonban a piac más állásponton van – mondja Einhorn. A befektetőknek ugyanis ez a felkavarás is elegendő a rajongáshoz.

A Tesla nagyobbat is eshetett volna az eredményei alapján Forrás: Imaginechina/Xiao Xiao

A másik példa a Tesla, amely borzalmas negyedévet produkált, nemcsak a jelenlegi eredményei, de a jövőbeni kilátásai terén is. Ennek ellenére a cég papírja csak kevesebb mint 6 százalékot esett, miközben

a Greenlight elemzői szerint ennél sokkal nagyobb csökkenés is indokolt lett volna.

Végül ott van a Netflix, amelynek vezérigazgatója a negyedéves konferencián közölte, a negatív szabad cash flow bizonyos értelemben hatalmas siker indikátora lesz. A Greenlight ezzel szemben igencsak szkeptikus a Netflix valós teljesítményével kapcsolatban.

A Greenlight Capital alapjai egyébként 6,2 százalékot emelkedtek a harmadik negyedévben, és ezzel 3,3 százalékos hozamot produkáltak ebben az évben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről