Leteszik a fegyvert az afrikai nindzsák, beindulhat a gazdaság

Kongó
A Kongó-medence a Föld egyik legkevésbé felfedezett vidéke
Vágólapra másolva!
A Kongói Köztársaság (Kongó-Brazzaville) lázadói bejelentették, hajlandók beszüntetni az ellenállást és letenni a fegyvert. Ezzel régóta húzódó, súlyos áldozatokat és komoly gazdasági károkat okozó konfliktus lezárása jöhet el.
Vágólapra másolva!

A Frederic Bintsamou vezette, „Nindzsák” névre hallgató, erős milícia hajlandó letenni a fegyvert, miután a 2016-ban politikailag ismét instabillá váló helyzetet kihasználva, fegyveres felkelést robbantotttak ki az ország déli régiójában – írja többek között az egyik afrikai hírportál.

Humanitárius katasztrófát hozott

Az országban a világ egyik leghosszabb ideje regnáló elnökének, Denis Sassou Nguesso kezében van a hatalom, aki ismételt újraválasztását követően, 1997 óta irányítja az országot.

Az elnök két éve alkotmánymódosítással akarta elérni, hogy harmadjára is indulhasson a választásokon.

Ez, valamint az évtizedek óta gyűlő konfliktusok vezettek ahhoz, hogy évtizedek óta politikai ellenlábasa, tiltakozása jeléül, a fegyverekhez nyúljon.

Az 1932-es felvételen Brazzaville vasúti megállója Forrás: Wikimedia Common

A harcok következtében több mint 130 ezer ember menekült el otthonából. Az összetűzések tavaly decemberben végül tűzszünettel zárultak. A humanitárius válság megoldása és a menekültek visszatelepítése, 70 millió dollárt emésztett fel.

Helyreállhat a gazdaság

Most mintegy 3000 fegyver begyűjtését kell megoldani a lázadó milícia vezetői és a kormány együttműködésében, bár arról egyelőre nincs pontos információ, hány embernek kellene ténylegesen leadnia fegyverét.

A szegény, de gazdag kőolajtartalékkal rendelkező ország számára azonban a megnyugvás mellett az is fontos lehet, hogy újra beinduljon a gazdasági termelés. A harcok miatt ugyanis leállították az olajlelőhelyeket a tengerparti Pointe-Noire városával összekötő kőolaj-vezetéket.

Helyreállhat a nyugalom az országban (illusztráció) Forrás: WWF

Az olajexport elapadása és világpiaci árának csökkenése, tovább rontotta az ország 2016-2017-es gazdasági teljesítményét.

A fegyveres felkelők ugyancsak elvágták az ország többi részét a legfontosabb gabonatermő vidékektől, így Kongónak meg kellett növelnie az élelmiszerimportra fordított összegeket.

Az Afrikai Fejlesztési Bank jelentése szerint, Kongó két helyett esett vissza a 2018-as listán a befektetésre ajánlott országok között: a 179. helyen végzett 190 ország közül. Bár a GDP a tavalyi csökkenés után, idén már újra emelkedésnek indulhat,

az országnak még mindig sok tennivalója akad a gazdaság felzárkóztatásában, elsősorban az olajfüggés felszámolásában.

A szegénységi ráta, a 2005-ös 50,2 százalékról 36,9 százalékra csökkent 2011-re, továbbra is Afrika legmagasabb szintje. A társadalmi egyenlőtlenségek mértéke ugyanebben az évben a második legmagasabb volt a kontinensen, a Dél-Afrikai Köztársaság után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről