A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Most kell beszállni az európai piacokon?

euró, pénz, befektetés, bank, tőke
Vágólapra másolva!
Egyetlen globális régió sem szenvedett el akkora tőkekivonási hullámot idén, mint Európa. De éppen ezért a Morgan Stanley most úgy látja, érdemes más szemmel nézni térséget, mert új vételi lehetőségek jelenhettek meg a horizonton. Mindeközben egy elemzés szerint Nagy-Britannia már most hatalmasat veszíthetett a brexittel, pedig a kilépés még meg sem történt.
Vágólapra másolva!

Globális összevetésben az európai piacok ma egyre vonzóbbnak tűnnek – így foglalható össze a Morgan Stanley elemző csapatának friss véleménye a kontinensről. Az elmúlt hat hónapban ugyanis brutális tőkekivonási hullámot tapasztalt a régió, azonban ennek eredményeként az árazások olyan alacsonyak lettek, hogy a javuló növekedési adatok mellett érdemes elgondolkodni a vásárláson – idézi a Bloomberg a jelentést.

Növekvő optimzmus?

A múlt héten a befektetők a 25. egymást követő héten vontak ki tőkét az európai részvényalapokból, amivel a teljes tőkekivonási hullám idén eddig 40 milliárd dolláros – derül ki a Bank of America Merrill Lynch adataiból.

Miközben az amerikai részvénypiacra ömlik a tőke, a befektetők Európában aggódnak a kereskedelmi és politikai bizonytalanságok miatt.

Az egyik legkomolyabb piaci kockázatot ma az új olasz kormány jelentheti, amely hamarosan benyújtja az első költségvetését, és sokan aggódnak a túlzott kiadások miatt. Mindazonáltal a Morgan Stanley úgy látja, ez a kockázat már beárazódott a jelenlegi eszközárakba.

Lassan újra le lehet csapni az európai piaci lehetőségekre? Forrás: AFP/Daniel Roland

A másik optimizmusra okot adó tényező, hogy felpattanás jöhet az olyan területeken, mint a bankszektor. A Morgan Stanley elemzőcsapata hangsúlyozta,

lassan már extrém alulértékeltség tapasztalható a régió bankpapírjainál, annak ellenére is, hogy a pénzügyi alapok elkezdtek javulni.

Ez pedig tovább támogathatja a vételi lehetőséget a jelenlegi szinteken.

A brexit nyomása

Bár az európai részvénybefektetések egyre vonzóbbak, egy friss jelentés szerint Nagy-Britanniának egyelőre ez sem jelent igazi segítséget. A UBS friss jelentése szerint ugyanis a szigetország gazdasága már úgy is bukott a brexittel, hogy a hivatalos kilépés még meg sem történt.

A bank közgazdászai szerint ugyanis a brit GDP 2,1 százalékkal alacsonyabban áll ahhoz képest, ahol brexit nélkül lehetne

– írja a CNBC.

Mindeközben a beruházások 4 százalékkal gyengébbek, az infláció 1,5 százalékkal magasabb, a fogyasztás pedig 1,7 százalékkal alacsonyabb annál, ahol ezek az adatok a brexit nélkül állhatnának – mondják a jelentés készítői. A kutatás módszertana arra épült, hogy a szakértők megvizsgálták, a brexit által nem érintett OECD országok adatai alapján milyen teljesítményt produkálhatna ma a brit gazdaság, ha a lakosság nem szavazta volna meg az Európai Unióból való kilépést.

A britek gazdaság már most bukhatott a brexittel, de a végeredmény még nem tisztázott Forrás: AFP/Oli Scarff

A brexitszavazást követő brit gazdasági teljesítményről azonban megoszlanak a vélemények. A 2016 júniusában tartott referendum után sokan azonnal attól kezdtek félni, hogy a szigetország gazdasága recesszióba fog csúszni. Ez azonban nem történt meg, ráadásul a foglalkoztatottsági és a bérnövekedési adatok relatíve erősek,

megtámogatva a kilépéspárti hangokat, melyek szerint a brexit egyáltalán nem jár majd katasztrofális következményekkel.

Ezzel párhuzamosan viszont a Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusban ismét visszafogta a brit növekedésre vonatkozó előrejelzését. A szervezet most úgy számol, hogy a szigetország GDP-je idén 1,4 százalékkal bővül majd, szemben az áprilisban prognosztizált 1,6 százalékkal. A brexitpártiak ezzel szemben viszont felmutathatják, hogy a második negyedévben

az Egyesült Királyság 0,4 százalékos negyedéves alapú növekedést hozott össze, ami megfelelt az euróövezet összesített teljesítményének, ráadásul alig marad el a 0,5 százalékos német bővüléstől.

A legnagyobb kérdés persze továbbra is, lesz-e érdemi megállapodás a brit kormány és az EU között a brexit utáni viszonyról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!