Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Évek óta nem látott csúcson az olaj

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Szerdán 2014 óta nem látott magasságba emelkedett az amerikai olaj árfolyama, köszönhetően az OPEC által folytatott kitermelés-csökkentésnek, illetve az egyre egészségesebb keresletnek. Ráadásul az USA készleteinek beszakadása is erősen támogatta a drágulást.
Vágólapra másolva!

Folytatta az emelkedését szerdán az amerikai típusú WTI nyersolaj az elmúlt két kereskedési nap izmosodásai után. A legfrissebb támogatást az adta a drágulásnak, hogy az American Petroleum Institute adatai alapján az Egyesült Államok nyersolajkészletei 11,2 millió hordóval zsugorodtak a múlt héten – írja a Bloomberg. Nagy kérdés lesz azonban, hogy az Energy Information Administration milyen hivatalos számokat közöl a készletekről szerdán.

Az olajár ezzel folytatta a korábban megkezdett erősödését, amit elsősorban az OPEC és szövetségesei által végrehajtott kitermelés-csökkentés támogat. Az USA azonban komoly kihívást jelent a szervezetnek, mivel

az amerikai kitermelés már a jövő hónapban átlépheti a napi 10 millió hordós határt, 2019-ben pedig megütheti a 11 millió hordós szintet is

– derül ki az EIA előrejelzéséből.

Mindazonáltal számos olajpiaci elemző optimista a készletekkel kapcsolatban, mivel úgy vélik, a jövőben kedvező mértékű készletszűkülés várható, vagyis a pozitív trend továbbra is fennmarad.

A WTI típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

Noha az általános piaci hangulat tehát az erősödést támogatja, egyesek szerint a december óta 13 százalékot emelkedő olaj már a túlhevülés jeleit mutatja. Ezt nem csupán az EIA fenti előrejelzése támasztja alá, hanem az is, hogy a világ legnagyobb olajfogyasztó térségének számító Ázsiában a finomítók egyre jobban szenvednek a magas olajártól.

Ha pedig ezen cégeknél kitartóan alacsonyak lesznek a finomítási haszonkulcsok, az visszafoghatja a keresletet, vagyis

idővel rányomhatja a bélyegét a globális olajárakra is

– idézi a Reuters Sukrit Vijayakart, a Trifecta tanácsadócég igazgatóját.

Közép-európai idő szerint szerda délután az amerikai típusú WTI olaj hordónkénti árfolyama 0,8 százalék fölötti emelkedéssel a 63 dolláros szinten állt, míg a Brent típusú olaj 0,5 százalékos erősödéssel 69 dollár körül mozgott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről