Kiszámolták, mennyit veszítenek értékükből a teleszemetelt óceánok

közönséges levesteknős 
 műanyag plastic bag resembling a jellyfish , Tenerife JELLYFISH ADULT ALONE Plastic Eat SWIM Overview Underwater shot Tenerife Endangered (IUCN) EN Symbolic image Three quarter shot Green sea turtle (Chelonia mydas) Chelonia
Közönséges levesteknős (Chelonia mydas) medúzával téveszt össze egy műanyag zacskót
Vágólapra másolva!
A halászterületeket, az akvakultúrákat, a rekreációs tevékenységeket és a globális jólétet mind súlyosan negatívan érinti a szennyezés. Ha ezt számszerűsítjük, akkor évente 1-5 százalékos mértékben csökkennek azok a gazdaságilag is megfogható előnyei a tengereknek és óceánoknak, melyeket most az ökoszisztéma részeként nyújtanak az embereknek.
Vágólapra másolva!

Az óceánokban lévő műanyaghulladék éves szinten 2,5 milliárd dollár (mintegy 714 milliárd forint) veszteséget jelent a világ számára a károsodott vagy elvesztett erőforrások révén - írja a Híradó beszámolója.

Az angliai Plymouth Marine Laboratory kutatóintézetben dolgozó Nicola Beaumont szerint az általa vezetett kutatás volt az első, amely az óceánokban lévő műanyaghulladék társadalmi és gazdasági hatásait vizsgálta.

Medúzának hiszi a műanyagzacskót egy teknős Forrás: Biosphoto/Sergi Garcia Fernandez / Biosphoto/Sergi Garcia Fernandez

„A számításaink jelentik az első lépést a műanyaghulladék hatásainak számszerűsítése felé" – jegyezte meg a szakember. Hozzátette, hogy bár további kutatásokra van szükség, ám már most meggyőződésük, hogy az eredményeik jóval alábecsülik az óceáni szennyezettség globális társadalomra gyakorolt hatását.

A Marine Pollution Bulletin című folyóiratban publikált tanulmány szerint

a tengeri ökoszisztéma értéke évi 2,5 milliárd dollárral kevesebb a szennyezés miatt.

Éves szinten nagyjából 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a világ óceánjaiba.

A tanulmány készítői ugyanakkor nem vették számításba a turizmusra, a közlekedésre, a halászati iparra és az emberi egészségre gyakorolt közvetlen és közvetett hatásokat.

Illusztráció Forrás: CrowdSpark/(c) copyright crowdspark.com/Anonymous

A bolygó egészét, a teljes ökoszisztémát persze nehéz a számok nyelvére, legalábbis gazdasági szempontból lefordítani, ám elemzők erre vonatkozóan is készítettek modellezést. Az egyik ilyen alapján, ahogy az Origo megírta,

a természet egésze évente mintegy 125 ezer milliárd dollár értékben "nyújt" szolgáltatásokat az emberek számára.

A kutatók azt is megállapították, hogy a műanyagok – amelyek évtizedeken át, akár több mint háromezer kilométeres távot is megtéve képesek sodródni a vízben – új élőhelyeket teremtenek a baktériumok és algák számára.

Ezek a „kolóniák" pedig az invazív fajok és a betegségek terjesztésének kockázatát hordozzák.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről