Az eladó lakások piaca stagnál, viszont nőttek a lakásbérleti díjak

eladó ingatlan ház lakás vevő ingatlanos közvetítő lakáshitel bér fizetés
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A legélénkebb bérlakáspiaccal rendelkező városokban, például Budapesten, Debrecenben, Győrben emelkedtek a bérleti díjak az elmúlt egy évben, de a drágulás üteme lelassult. Budapesten a lakások bérleti díja 7 százalékkal emelkedett öt év alatt, így átlagban havi 160 ezer forintba kerül jelenleg egy lakás. A vidéki nagyvárosok közül Miskolcon 14 százalékkal nőttek a bérleti díjak, Győrben viszont 4,7 százalékos volt a drágulás. A kereslet mindkét városban jelentősen nőtt.
Vágólapra másolva!

A tanév elindulásával véget ért a csúcsidőszak a bérlakáspiacon, ennek apropóján az Ingatlan.com - városokra bontva - elkészítette az idei nyár mérlegét, amely a budapesti és az egyetemvárosokban bekövetkezett változásokat mutatja be.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy a fővároson kívül a nagy egyetemvárosokban és a gazdasági, ipari szempontból erős, ezzel összefüggésben munkaerőpiaci szempontból legkedvezőbb helyzetben lévő városokban élénk a lakásbérleti piac. Az adott város egyetemén tanuló diákoktól érkező kereslet mellett megjelentek a szóban forgó városokban munkát vállalók is.

- fogalmazott az Ingatlan.com szakértője.

A munkaerőpiaci szempontból legkedvezőbb helyzetben lévő városokban élénk a lakásbérleti piac 123RF

Budapesten a kiadó lakások átlagos bérleti díja idén októberben 160 ezer forint volt, azaz éves összevetésben 7 százalékkal nőttek a lakásbérleti árak.

A budapesti lakásbérletek iránti kereslet lényegében stagnált, de ez továbbra is jelentős érdeklődést takar. Balogh László elmondta, hogy a fővárosi lakásbérleti piac szembemegy az eladó lakások szegmensével.

Emiatt az eladó lakások árának emelkedése is jóval visszafogottabb lett.

- tette hozzá.

Forrás: Ingatlan.com

Debrecenben idén októberben a kiadó lakások átlagos bérleti díja 100 ezer forintot tett ki, ez éves szinten pedig 5 százalékos volt az áremelkedés. A lakásbérletek iránti kereslet a Hajdú-Bihar megyében és Debrecenben 10 százalékkal nőtt egy év leforgása alatt.

Szegeden most átlagban 100 ezer forintért lehet lakást bérelni havonta, 2018 októberéhez képest a szegedi lakásbérletek csak 5 százalékkal drágultak. Szegeden és a megyei nagyvárosokban a kereslet Budapesthez hasonlóan stagnált éves összevetésben.

Pécsen tavaly októberhez viszonyítva pedig 6 százalékkal 95 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. Itt a kereslet közel 20 százalékkal erősödött.

Két városban csökkentek az átlagos bérleti díjak tavaly októberhez képest: Sopronban 110 ezer, Szolnokon pedig 90 ezer forintos lakbért kérnek el havonta a tulajdonosok,

ami éves szinten 8 és 10 százalékos csökkenésnek felel meg.

A miskolci albérletpiacon most átlagosan 80 ezer forintért lehet lakást bérelni. Ez 14 százalékos emelkedést jelent. Ez köszönhető az erős keresletnek, amely az Ingatlan.com adatai szerint 19 százalékkal nőtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!