Bár a sertés ára csökkent, a feldolgozott húsé nőtt idén
![Húsvét, Auchan](https://cdn.origo.hu/2023/12/1ZrpCvBb0-Q4_OBDSBZJif-nNw8huGK9wU2V4WKShMs/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg1OWZlZTNjYjUwNzQ0NWNhOWE3MDU1OTcyNzA3OGI4.webp)
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerin a rövidkaraj és a sertéscomb 23 százalékkal magasabb áron került a boltokba idén májusban, mint egy évvel korábban.
Menczel Edit, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára elmondta,
a hazai fogyasztói árakat minden esetben a kereskedelem határozza meg,
alakulásuk pedig nem követi a feldolgozók átadási árait. Bár számos tényező abba az irányba hatna, hogy a feldolgozók árat emeljenek, az kérdéses, hogy ezt meg tudják-e tenni az üzemek.
A termelői árak az afrikai sertéspestis miatt rekordszintre emelkedtek, miközben emellett a bérek és az energiaköltségek is nőttek, amit tovább fokozott a koronavírus-járvány. Bár a kijárási korlátozások elrendelése miatti pánikvásárlások hirtelen az egekbe emelték a keresletet, egy-két héttel később meredeken csökkenni kezdett a fogyasztás.
Mindez az éttermek és a szállodák megrendeléseinek elmaradásával együtt komoly kiesést okozott a húsiparnak.
A járvány megfékezését szolgáló intézkedések ráadásul mind a termelésben, mind a feldolgozásban érintett vállalkozások költségeit tovább növelték.
Azonban az elmúlt hetekben az élősertés felvásárlási ára csökkent.