Már kétszázezer embernek segít a munkahelyvédelmi bértámogatás

Makó, 2019. szeptember 17. A Ducor Ipari Bt. új gyártócsarnoka az átadóünnepség napján Makón 2019. szeptember 17-én. A cég 3,2 milliárd forintos beruházással - 65 új munkahelyet létrehozva - bővíti kórházi, iskola- és irodabútor, valamint iskolai táblagyártó kapacitását, amelyhez a kormány 634 millió forint támogatással járul hozzá. Az új, kétszintes, összesen 8 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban döntően a német hadsereg számára gyártanak kaszárnyabútorokat. Az ASS-cégcsoport, amelyhez a Duocor Ipari Bt. is tartozik, a bajorországi Stegner család tulajdona, és Németország egyik vezető iskola- és kaszárnyabútor-szállítója. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Négyezer milliárd forint értékű beruházás épül a magyar nagyvárosokban. További hatvanmilliárd forintnyi forrás jut járványügyi védekezésre és új logisztikai központot épít nálunk a Lidl. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály: 4000 milliárd forint értékű beruházások épülnek a magyar nagyvárosokban

A pénzügyminiszter a héten hangsúlyozta, hogy a Modern Városok Program a 23 megyei jogú városban 270 projektet támogat, a fejlesztések összértéke négyezer milliárd forint. Eddig 1800 milliárd forint jutott el a településekhez annak érdekében, hogy a program elemei megvalósuljanak, a 2021-es költségvetésben pedig 50 milliárd forintos emeléssel, 270 milliárd forinttal támogatják a Modern Városok Program fejlesztéseit - közölte Varga Mihály.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kiemelte, hogy a kormánynak az a célja, hogy sikeresen zárják le a hétéves uniós fejlesztési ciklust, és készen álljanak a 2021-27 közötti időszak indítására. Hangsúlyozta, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv eddig jól működött, beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Sikerült megvédeni 1,2 millió ember munkahelyét, és több mint kétszázezer munkahelynél tudott a kormány közvetlen támogatást nyújtani a munkaadóknak azok megmentéséhez.

Mintegy 14 ezer szálláshely felújítása kezdődhet meg

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a napokban elmondta, hogy lezárult a 2017-ben indított Kisfaludy-program. Az elmúlt másfél hónapos időszakban több mint 16 ezer vidéki szálláshely pályázott, közülük 13 471 szálláshely kaphat augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A héten a legfrissebb adatokból kiderült, hogy dinamikus ütemben nő a vendégéjszakák száma az országban, 500 ezer fő csaknem másfél millió vendégéjszakát töltött el hazai szálláshelyeken. A vendégéjszakákból a legtöbbet a Balatonnál, Siófokon töltötték a magyarok, emellett a külföldi turisták száma is jelentősen megnőtt a Balaton környékén.

Megjelent az adókönnyítésekről szóló törvény

A Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint a koronavírus-járvány ellenére a gazdaságvédelmi intézkedések keretében a kormány adó- és adminisztrációcsökkentő politikája folytatódik. A Magyar Közlönyben kedden megjelent törvény az adókönnyítések mellett a versenyképesség növelését, a gazdaság újraindítását és a visszaélések visszaszorítását is biztosítja, ezzel hozzájárul a magyar vállalkozások terheinek további csökkentéséhez és a munkahelyek védelméhez.

A Pénzügyminisztérium épülete a József Nádor téren Budapesten Forrás: Wikipedia

A szaktárca közleménye szerint a feltöltési kötelezettség, amely a vállalkozások legbonyolultabb és egyben az év végén jelentős anyagi megterhelést is jelentő adminisztrációs kötelezettsége, megszűnik. Tavaly már nem kellett feltölteni a társasági adót, idén pedig a helyi iparűzési adóban is megszűnik a feltöltés. Így a cégek öt hónappal tovább gazdálkodhatnak 80-85 milliárd forinttal.

Eddig 210 milliárdot igényeltek a Széchenyi Kártya hiteltermékeiből

Krisán László, a programot működtető Kavosz Zrt. vezérigazgatója szerint a Széchenyi Kártya program válsághelyzetre kidolgozott új termékeinek indulása óta, 2020. május 15-étől, eddig több mint 210 milliárd forint államilag támogatott hitel felvételére fogadtak be mintegy 7500 kérelmet, ebből több mint 1800 ügylet keretében 34 milliárd forintra már szerződést is kötöttek a bankok.

Illusztráció Forrás: KAVOSZ - Széchenyi Kártya Program/Facebook

Krisán László felhívta a figyelmet arra, hogy a Széchenyi Kártya Program új termékei közül a beruházási hitel új elemekkel bővült, egyebek közt lehetőséget adnak meglévő hitelek kiváltására, üzletrészvásárlásra, köztük a generációváltást segítő átalakulás finanszírozására. Kiemelte, hogy a legkelendőbb az Agrár Széchenyi Kártya Plusz termék, amely az eddig befogadott kérelmek több mint 50 százalékát teszi ki, összegben pedig 36,02 százalékot képvisel.

Az Airbus repülőgépalkatrész-gyárat épít Magyarországon

Repülőgépalkatrész-gyártó vegyesvállalatot hozott létre az Airbus Magyarországon, az üzem Gyulán épül fel, és 2022 közepén kezdi meg a termelést.

Illusztráció Forrás: AFP/Loic Venance

A magyar állam 30 százalékos részesedéssel rendelkezik a társaságban. A vegyesvállalat Airbus Helicopters Hungary Kft. néven működik majd, és az európai repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez fog precíziós alkatrészeket gyártani.

Már kétszázezer embernek segít a munkahelyvédelmi bértámogatás

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a héten arról tájékoztatott, hogy a koronavírus-válság enyhítését célzó Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett munkahelyvédelmi bértámogatás eddig közel 14 ezer vállalkozás esetében járult hozzá a munkavállalók megtartásához: mostanáig 200 ezer alkalmazott után mintegy 33 milliárd forint értékben igényelték a támogatást a cégek.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

Bodó Sándor hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozta a magyar gazdaságot, a káros hatásokat a kormány komplex intézkedési csomaggal mérsékeli, valamint az adó- és járulékkedvezményeken, a hatékonyságnövelő és versenyképesség-javító támogatásokon túl munkaerő-piaci intézkedésekkel is védi az elmúlt tíz év eredményeit.

Óvatos fordulat a munkaerőpiacon, júniusban 12 ezerrel dolgoztak többen, mint januárban

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kijelentette, hogy eredményes volt a Gazdaságvédelmi Akcióterv első két fázisa, sikerült a koronavírus-járvány által veszélybe sodort munkahelyeket megmenteni és a megszűnők helyére újakat teremteni, de még nem dőlhetünk hátra.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Míg a Központi Statisztikai Hivatal statisztikái szerint a foglalkoztatottak száma a válság mélypontján, áprilisban 130 ezer fővel maradt alatta a februári értéknek, a június végi adatok alapján már csak 30 ezerrel. Sőt, a júniusi foglalkoztatási szint 12 ezerrel meg is haladja a januári szintet. A közvetlen támogatás mellett az intézkedések jelentős része inkább közvetett módon, a beruházások támogatásán keresztül járul hozzá a munkahelyteremtéshez. A különféle beruházástámogatási programokkal a kormány eddig több mint 500 milliárd forinttal támogatta a hazai vállalkozásokat.

További hatvanmilliárd forint jut járványügyi védekezésre

Varga Mihály a héten elmondta, hogy hatvanmilliárd forintnyi forráshoz jut Magyarország a járvány elleni védekezéshez. A pénzügyminiszter szerint a kedvezményes finanszírozási forrás többek között maszkok, gyógyszerek, tesztek, fertőtlenítőszerek, valamint intenzív ágyak beszerzését biztosítja.

Illusztráció Forrás: AFP/Jörg Carstensen

Elhangzott, hogy Magyarország európai viszonylatban is a legsikeresebben védekező országok közé tartozik, ez az időben meghozott intézkedéseknek és a védőeszközök eredményes beszerzésének is köszönhető. A járvánnyal összefüggő közvetlen támogatások és a védekezési költségek elérték a 600 milliárd forintot, emelte ki a pénzügyminiszter.

A magyar gazdaság elkezdett újra nagyobb fokozatba kapcsolni

Palkovics László szerint optimistábbak lehetünk, mint néhány hónappal ezelőtt, hiszen a júniusi foglalkoztatási adatok szerint többen dolgoznak most, mint januárban. Az innovációs és technológiai miniszter hozzátette, hogy emellett folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma, az elmúlt négy hétben már többen jelentkeztek ki a rendszerből, mint be.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

A miniszter szerint a válságkezelési csomag részei azok a fejlesztési, beruházási támogatások, melyek a beruházásokat ösztönzik, de vannak olyan konstrukciók is, amelyek a technológiai váltást, energetikai rendszer korszerűsítést támogatják, hogy a vállalkozások jobban, hatékonyabban tudjanak működni.

Új logisztikai központot épít a Lidl Magyarországon

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden bejelentette, hogy új logisztikai központot épít a Lidl Magyarországon, az élelmiszerlánc 35 milliárd forintos beruházásához a kormány 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő beruházásösztönzési támogatást nyújt.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

A miniszter elmondta, hogy Magyarország megnyerte a koronavírus-járvánnyal szembeni egészségügyi védekezés első szakaszát, ennek sikerét fenn kell tartani, ezzel együtt a gazdasági védekezés időszakára kell koncentrálni. Az új világgazdasági korszak nyertese lehet az, aki időben lép, és hosszú távú versenyelőnyre tesz szert az az ország, ahová most beruháznak a vállalatok. A miniszter ezért különösen nagy jelentőségűnek nevezte, hogy a jelenlegi nemzetközi gazdasági nehézségek közepette a Lidl úgy döntött, a következő nagy beruházását Magyarországon valósítja meg.

Magyar többségi tulajdonba kerülhetnek a hazai Tesco-lánc áruházai

A Magyar Nemzet megtudta: a pandémiás helyzetben átalakult befektetői-piaci viszonyokban jelenleg külföldről és hazánkból is több vevő érdeklődik a Tesco kelet-közép-európai áruházai, logisztikai bázisai iránt.

Illusztráció Forrás: Tesco-Global Áruházak Zrt.

A lap úgy tudja, továbbra is az a szándék, hogy a hazai kiskereskedelemben a magyar tulajdon kerüljön többségbe, és ezzel a lakosság napi szintű élelmiszerkiszolgálása minden helyzetben zavartalan és országszerte mindenütt garantált legyen.

Szijjártó Péter: 2023-tól új forrás jelenhet meg a magyar energiaellátásban

Szijjártó Péter a napokban Bakuban tárgyalt, ahol elmondta, hogy Azerbajdzsán kitüntetett szerepet játszik Magyarország energiaellátásának biztonságosabbá tételében. A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott, hogy a kaukázusi ország az európai gázellátás biztonságának fontos tényezőjévé válhat, miután hamarosan megindul az azeri gáz szállítása Dél-Európába.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Magyarország célja az, hogy fizikai összeköttetéssel rendelkezzen a dél-európai gázvezetékhez - jegyezte meg Szijjártó Péter. Hozzátette: ha a görög, a bolgár és a román fél is a tervezett ütemben halad a kivitelezési munkákkal, 2023-tól új forrás jelenhet meg a magyar energiaellátásban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről