A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAndrásfi Tibor
15:05VívásGrabiel Lugo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
15:15TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
15:30VívásNeisser Loyola-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:45TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:30TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Elképesztő történetek tíz milliárdosról, akik mindenüket elveszítették

elégő dollár
Vágólapra másolva!
Emberek, akik valaha hihetetlen fényűzésben éltek, mindenük megvolt, amiről mások csak álmodnak. Sőt, sokkal több: luxusjachtokkal szelték a tengereket, luxusautókból álló flottákat tartottak fenn, és magánrepülőgépeik voltak. Rossz döntések sorozata, a balszerencse vagy éppen egy pusztító gazdasági válság miatt azonban minden vagyonukat elveszítették.
Vágólapra másolva!

A Luxurylaunches.com segítségével bemutatjuk azt a tíz milliárdost, akiknek a tönkremenetele a legnagyobb szenzációnak számított az elmúlt évtizedekben. Élettörténetük olykor regénybe illő, máskor izgalmas bűnügyi sztorit lehetne írni belőlük, nem egy közülük börtönben ül, de van olyan is, akinek az élete tragikus véget ért. Elképesztő, de sokszor tanulságos történetek következnek.

Patricia Kluge

null

null

Patricia Kluge arról ismert, hogy az egykor a világ leggazdagabb emberének számító John Kluge házastársa volt. Férje 1990-ben 5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, ám később elváltak, és Patriciának a válóper során mindössze 1 millió dollárt ítélt meg a bíróság. Emellett az övé maradt egy fényűző ingatlan a Virginia állambeli Albermarle-ban. Ám nem esett kétségbe: szőlészetet és borászati vállalkozást alapított, majd az ingatlanbizniszben is megjelent, és 65 millió dolláros hitelt vett fel luxusingatlanok építéséhez. Ez a lépése azonban utólag alaposan elhibázottnak bizonyult, miután a 2008-as ingatlan- és hitelválságba az ő vállalkozása is belebukott. Akkora bajba került, hogy még Virginia államban birtokolt nagy értékű ingatlanát is el kellett adnia.

Alberto Vilar

Alberto Vilar Forrás: Getty Images/Robin Platzer/Twin Images

Alberto Vilar az Egyesült Államokban dolgozott befektetési menedzserként, és cégével, az Amerindo Investment Advisorsszal dollármilliárdokat keresett. A cégben üzlettársa Gary Tanaka volt, és kettejük erőfeszítéseinek eredményeként a csúcsponton a vállalat nettó értéke elérte az 1 milliárd dollárt. 2000-ben azonban heves eladási hullám söpört végig a részvénypiacokon, ami Vilardot és cégét is negatívan érintette. Öt évvel később pedig őt és Tanakát is letartóztatták pénzügyi visszaélések vádjával, majd ezt követően három esztendővel később pénzmosás és csalás miatt 10 éves börtönbüntetésre ítélték őket.

Adolf Merckle

null

null

Merckle valamikor Németország leggazdagabbjai közé tartozott, személyes vagyona elérte a 12,8 milliárd dollárt. Másokéhoz hasonlóan azonban a 2008-as pénzügyi és gazdasági összeomlás az üzleteit is maga alá temette, mintegy 3,6 milliárd dollárt veszített ekkor. Ennek ellenére még ekkor is az öt legvagyonosabb közé tartozott hazájában. 2008 végére azonban befektetési cége, a VEM súlyos likviditási krízisbe került, és 6 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel. Merckle azonban az előremenekülés mellett döntött, és a veszteségek kiegyenlítésére kockázatos befektetésekbe vágott bele, de ezek csak még több veszteséget okoztak. Miután szinte mindenét elveszítette öngyilkos lett.

Vijay Mallya

Vijay Mallya Forrás: AFP/Tolga Akmen

A korábban szintén milliárdos indiai üzletember jó ideje az Egyesült Királyságban tartózkodik, ahonnan India kérte a kiadatását, mivel nagy összegű csalással vádolják. Annak a szeszipari cégnek köszönheti a vagyonát, amelyet 28 éves korában vett át az édesapjától. Az akkor még csak közepes méretű vállalkozást rendkívül sikeres, több milliárd dolláros árbevételű vállalattá fejlesztette, miközben 1,5 milliárd dolláros vagyont halmozott fel. A gondok akkor kezdődtek, amikor a szintén a tulajdonában lévő Kingfisher Airlines légitársaságra hiteleket vett fel, és azok elkezdtek egyre nagyobbra duzzadni. Ezt követően rövidesen elvesztette ellenőrző részesedését szeszipari cégében, a United Spiritsben, és lemondatták az elnöki székből. Végül úgy döntött, hogy több millió dolláros adósságával Indiából az Egyesült Királyságba menekül, ahol oltalmat kér. Milliárdosból így vált nagyon rövid idő alatt üldözötté, akit hazájában gazdasági bűncselekményekkel vádolnak.

Sean Quinn

Sean Quinn Forrás: AFP/Peter Muhly

Ahogy az előzőekben láttuk, a 2008-as válság számtalan, korábban sikeres vállalkozást, céget és üzletembert tett tönkre. Közéjük tartozik Sean Quinn is, aki 6 milliárd dolláros vagyonával 2005-ben még a leggazdagabb írnek számított. A tulajdonában lévő Quinn Groupon keresztül több nemzetközi cégben is részesedést szerzett, köztük a Bupa Irelandben és az Anglo Irish Bankben. A 12 évvel ezelőtt válság azonban hatalmas csapást mért az ír bankrendszerre, aminek következtében Quinn a családja szinte teljes vagyonát elvesztette, elsősorban az Anglo Irish Bank drasztikus veszteségei miatt. Ugyanebben az évben az ír pénzügyi felügyelet 3,25 millió eurós bírságot szabott ki biztosító társaságára. Többszöri behajtási eljárás, cégbírságok és csalás vádja miatt Quinn végül 2011-ben a magáncsődbe menekült.

Ők a világ 10 leggazdagabb családja

A gazdagok társadalmi megítélése elég széles skálán mozog. Akár negatív, akár pozitív véleményt mondani azonban bárkiről sokkal könnyebb, mint mondjuk összetett pénzügyi kérdések elemzésével bajlódni, vagy bonyolult gazdasági folyamatokat napi szinten nyomon követni, majd azok megfelelő alkalmazásával sikeressé válni.

Bernard Madoff

Bernard Madoff Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Összeállításunk legismertebb és leghírhedtebb figurája Bernard Madoff, aki a modern piramisjáték nagymestere volt. Amikor több mint húszévnyi működés után 2008-ban letartóztatták, megkárosított befektetők ezreit hagyta hátra, akik ekkor döbbentek rá, hogy futhatnak a rá bízott több milliárd dollárjuk után. Madoff biztos és magas hozamokat ígért nekik, ám az egész rendszert az újabb és újabb befizetésekből tartotta fenn. A 2008-as pénzügyi válság hatására ez az üzlet is összedőlt, miután a pénzpiacokat jellemző hatalmas veszteségek miatt elmaradtak az új ügyfelek. Végül 64,8 milliárd dolláros csalás vádjával emeltek vádat ellene, és a mai napig a börtönbüntetését tölti.

Elizabeth Holmes

Elizabeth Holmes Forrás: NurPhoto via AFP/Yichuan Cao/NurPhoto/Yichuan Cao

Az amerikai feltaláló és vállalkozó hölgy volt a legfiatalabb nő, aki a saját tehetsége révén vált milliárdossá. Mindez 2015-ben történt, amikor az egészségügyi technológia területén működő cége, a Theranos tőzsdei kapitalizációja elérte a 9 milliárd dollárt és rendkívül nyereségesen működött. Holmes egy csapásra igazi hírességgé vált az Egyesült Államokban, és bekerült a Time magazin 100 legbefolyásosabb embere közé. Vagyonát és széles körű társadalmi elismertségét azonban nem sokáig élvezhette, mert hamarosan szövetségi vizsgálatok árnya vetült cégére, miután felmerült a gyanúja, hogy valótlan információkkal félrevezették a befektetőket az új, innovatív vértesztjükről. Ez jókora anyagi és erkölcsi veszteséggel járt a Theranos és a Holmes számára is. A Fortune magazin hamarosan már úgy becsülte, hogy személyes vagyona a nullára csökkent, egyúttal a világ legkiábrándítóbb vezetői közé sorolta. Az utolsó szöget pedig az jelentette az üzleti értelemben tekintett koporsójában, hogy az Egyesült Államok Medicare és Medicaid Szolgáltatási Központja két évre mindenféle vezetői pozíció betöltésétől eltiltotta a cégében.

Allen Stanford

Allen Stanford Forrás: AFP/Jewel Samad

A volt milliárdos pénzügyi befektető jelenleg 110 éves börtönbüntetését tölti, amelyet 2009-ben súlyos pénzügyi csalás miatt szabtak ki rá. Az időközben már megszűnt Stanford Financial Group elnöke volt, amelynek egyik leányvállalata, a Stanford International Bank 136 ország legalább 30 ezer ügyfelének, 8,5 milliárd dollárját kezelte. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottsága, a SEC 2009-ben vizsgálatot indított Stanford és cége ellen, majd ennek lezárultával 8 milliárd dolláros piramisjátékos csalással vádolta meg. Rövidesen letartóztatták és eljárást indítottak ellene.

Ismerje meg a 10 leggazdagabb milliárdosnőt

A világ dollármilliárdosainak listáján 234 nő szerepel, akik összesen 927,4 milliárd dolláros vagyon felett rendelkeznek, és 29,4 milliárddal lettek gazdagabbak az előző évhez képest. Bemutatjuk a világ 10 leggazdagabb nőjét. Sokan közülük elég jól átvészelték az elmúlt időszak gazdasági nehézségeit, hiszen csak alig valamivel több mint a felüknek csökkent a vagyona az egy évvel korábbihoz képest.

Bjorgolfur Gudmundsson

Bjorgolfur Gudmundsson Forrás: AFP/Ian Kington

A 2008-as pénzügyi válság Izlandot minden más országnál jobban sújtotta. A parányi szigetország három legnagyobb bankjának hitelei az év végén bedőltek, ami jókora gazdasági krízist és politikai felfordulást váltott ki az országban. Gudmundsson, aki a válságot megelőzően a második legvagyonosabb embernek számított hazájában, a három legnagyobb pénzintézet egyikének, a Landsbankinak 45 százalékos tulajdonosa volt 2002-ben. A Forbes magazin rangsorában 2008 márciusában 1,1 milliárd dolláros vagyonával az 1014. leggazdagabbnak számított a világon. Miután azonban 2008-ban Izlandon kitört a pénzügyi válság, távoznia kellett a Landsbanki elnöki pozíciójából, egy évvel később pedig magáncsődöt jelentett. Nem egészen egy esztendő leforgása alatt lenullázta 1 milliárd dollár feletti vagyonát. Érdekesség, hogy fia, Thor Gudmundsson, aki ebben az időszakban szintén mindenét elveszítette, 2015-re ismét milliárdokban mérhető vagyonra tett szert. Sőt, napjainkban ő Izland egyetlen milliárdosa.

Eike Batista

Eike Batista Forrás: AFP/Mauro Pimentel

A brazil üzletember is kénytelen volt búcsút mondani több milliárd dollárra rúgó vagyonának, amelyet a bányászatban és az olajiparban halmozott fel két évtized alatt. 2011-ben harmincmilliárd dollár felett rendelkezett, amivel a Forbes rangsorában akkor a világ nyolcadik és hazája leggazdagabb emberének számított. A bajt egy, ebben az időszakban a bányaiparban bekövetkezett földcsuszamlásszerű visszaesés és egyik legnagyobb cége, az OGX összeomlása jelentette a számára. 2013-ban a Forbes arról számolt be, hogy Batista csaknem 20 milliárd dollárt veszített egy év alatt. Újabb egy évvel később az adóssághegyek és az általa birtokolt cégek részvényeinek szakadatlan zuhanása miatt korábbi gazdagsága teljes mértékben elolvadt, sőt ekkoriban már csak adósságokkal rendelkezett. Végül 2017 januárjában a brazil hatóságok 100 millió dolláros pénzmosás vádjával letartóztatták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!