A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sokat tisztulhat a levegő a világ egyik legnépesebb országában 2030-ra

szmog, India, Amritsar
Commuters make their way along a busy street under heavy smog conditions in Amritsar on November 9, 2020. (Photo by NARINDER NANU / AFP)
Vágólapra másolva!
A Kelet-Ázsiában piacvezető hatalmas kiszállítási cég, a Gojek ambíciózus célja, hogy 2030-ig az üzemeltetésében álló összes járművét elektromosra cserélje, így drasztikusan csökkenhetne a régióban a szmog, amelyért a benzines robogókon száguldozó futárok százezrei is nagyban felelősek.
Vágólapra másolva!

Az indonéziai Gojeknél valószínűleg nem sok multifunkcionálisabb vállalat létezik. A mobilalkalmazásuk használatával ételt rendelhetünk, taxizhatunk, masszázst foglalhatunk, vásárolhatunk, filmet nézhetünk, és még vagy tucatnyi más feladatot is intéztethetünk.

A 2015-ben indult Gojek, Indonézia piacvezető társasága, mára a legnagyobb fogyasztói tranzakciós technológiai csoporttá nőtte ki magát Délkelet-Ázsiában.

Az ambíciózus terveket a napokban jelentették be a fenntarthatósági jelentésükben, amelyben részletesen ismertetik a vállalat környezeti, társadalmi és kormányzati (ESG) céljait.

Az előirányzott háromágú fenntarthatósági stratégia alapján a társaság az évtized végére elérheti a zéró emissziót, valamint elindít egy világelső, alkalmazáson belüli szén-dioxid-kiegyenlítő funkciót.

A légszennyezésért és a szmogért nagymértékben felelősek a gépjárművek millióinak kipufogógázai. Forrás: AFP/Narinder Nanu

A támogató infrastruktúra kiépítéséhez, nem kérdés, hogy állami együttműködés és befektetők is szükségesek. Azonban, a Gojek a hír bejelentését követően, rögtön erős érdeklődést tapasztalt az akkumulátorgyártók, a nikkelszolgáltatók és az indonéz hatóságok részéről is, akik szívesen támogatják a zöld energiára való áttérést a világ negyedik legnépesebb országában és környékén.

A hatóságok lelkesedése nem meglepetés, hiszen a forgalmi dugóktól fuldokló főváros, Jakarta a régió legszennyezettebbjei közé tartozik. Ráadásul, Indonézia a világ legnagyobb nikkeltermelője, azé a nyersanyagé, ami elengedhetetlen az elektromos autók akkumulátorainak gyártásához, és

a kormány célja, hogy megkezdhesse a gazdag nikkel-laterit érckészleteinek feldolgozását a lítium akkumulátorokban való felhasználás céljából, hosszú távon, pedig a globális EV-központjává váljon.

A Gojek fenntarthatósági vezetője, Tanah Sullivan elmondta, hogy a cég, az elektromosítás mellett olyan programokat is elindított, amelyek csökkentik az egyszer használatos műanyag mennyiségét az élelmiszer-kiszállításban, így a nulla kibocsátás mellett, 2030-ra elérhetik a hulladékmentességet is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!