Ez most a legnépszerűbb autómárka az USA-ban

autó eladás vásárlás kocsi
(FILES) This file photo taken on October 24, 2016 shows Chevrolet Cruze cars offered for sale in Lyons, Illinois. President-elect Donald Trump on January 3, 2016 slammed what he said was the tax-free import of a Mexican-made Chevy car model, coming the same day he picked a Reagan-era protectionist as his trade envoy. Taking to his preferred communication platform, Twitter, Trump declared that "General Motors is sending Mexican made model of Chevy Cruze to US car dealers-tax free across border. Make in USA or pay big border tax!" / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / SCOTT OLSON
Vágólapra másolva!
Az idei első negyedév kifejezetten erős volt az amerikai autópiacon, azonban a szektor még mindig komoly nehézségekkel küzd. Kezdetben ugyanis a koronavírus-járvány fogta vissza az eladásokat, most pedig a globális chiphiány miatt akadozik a gyártás. Egy friss összesítés alapján viszont kiderült, melyik volt legnépszerűbb autómárka az amerikai fogyasztók körében, és talán kissé meglepő, hogy nem egy hazai gyártó nyert.
Vágólapra másolva!

Az idei első negyedévben felpattant az amerikai autóeladás, legalábbis a tavalyi rendkívül alacsony szintekhez képest. Míg azonban 2020-ban elsősorban a koronavírus-járvány miatt esett vissza a kereslet, most a kínálati oldal akadozik, ugyanis az autóipart is súlyosan érinti a globális chiphiány. Vagyis a gyártók épp akkor nem képesek megfelelő ütemben termelni, amikor épp felívelne a fogyasztói kereslet – írja a 24/7 Wall St.

Mindeközben az is kiderült, hogy az USA legnépszerűbb autómárkája a Toyota volt az év elején, az első negyedévben ugyanis a japán gyártó modelljeiből 517.017 darabot adtak el,

ami 18 százalékos növekedésnek felelt meg a megelőző év azonos időszakához képest. A márka sikere elsősorban a kicsi és üzemanyag-takarékos szedánoknak köszönhető.

A Toyota volt a legnépszerűbb autómárka az USA-ban, az idei első negyedévben Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Az ezüstérmet viszont már egy hazai márka, a Ford szerezte meg, 492.271 eladott autóval. Ráadásul ha csak a konkrét modelleket nézzük, akkor a Ford F-series pickupja az USA legnépszerűbb autója. A Ford egyébként különösen erős negyedévről jelentett az idei első három hónapra, elsősorban az észak-amerikai értékesítéseknek köszönhetően.

Mindazonáltal a cég vezérigazgatója, Jim Farley kiemelte,

a chiphiány hatásai valószínűleg még rosszabbak lesznek, mielőtt javulna a helyzet. Következésképpen, a vállalat úgy számol, hogy a második negyedéves termelés akár 50 százalékos csökkenést is mutathat.

A Statista adatai szerint egyébként a tavalyi év egészében a Ford volt a legnépszerűbb autómárka az USA-ban, az eladott járművek alapján. A Ford összesen 1.929.195 darab autót értékesített, míg a második Toyota 1.837.898 darabot.

Tartós a Ford pickupok iránti rajongás az amerikai vásárlók körében Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az amerikai bronzérmet a General Motors szerezte meg. A Chevrolet márka ugyanis 463.913 darab eladást könyvelhetett el az első negyedévben. Itt szintén egy pickup, a Silverado számít a legnépszerűbb modellnek. A negyedik helyet a Honda érte el, 309.203 eladással. A japán cég szintén a kisebb, takarékosabb autói miatt sikeres az amerikaiak körében.

Az amerikai autópiac sajátossága azonban, hogy évtizedek óta nagyon stabil az élvonal.

Vagyis szinte egyáltalán nem cserélődik a legnépszerűbb márkák köre. Az 1970-es és 1980-as években a japán márkáknak sikerült betörniük az amerikai piacra, de azóta egyetlen gyártó sem tudott hasonlót elérni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!