Megkoronázták a sportok királynőjének épülő stadiont

Nemzeti Atlétikai Stadion, építés, építő, épül, kivitelezés, kivitelező, stadion, Magyar Építők
Vágólapra másolva!
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) podcast sorozatában a Nemzeti Atlétikai Stadion tervezésének és szerkezetépítésének különleges kihívásairól tudhatnak meg részleteket az érdeklődők.
Vágólapra másolva!

Az ÉVOSZ Média Tagozatának közreműködésével készült SPAKLI'21 podcast májusi adásában a 2023-as Atlétikai Világbajnokságra épülő Nemzeti Atlétikai Stadion kihívásairól beszélgettek a résztvevők: Ferenc Marcel, a Napur Architect vezető tervezője és Barócsi Róbert, az acél- és kábeltetőszerkezet kialakításáért felelős KÉSZ konzorcium vezetője. A műsor állandó vezetője Náray Balázs.

A beszélgetés aktualitását az adta, hogy már látszik a komplexum legjellegzetesebb eleme, a korona. A projekt fő kivitelezője a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium, építtetője pedig a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt.

Az atlétikai stadion tervezéséről, kivitelezéséről és a soron következő munkafolyamatokról érdekes részleteket tudhat meg az alábbi beszélgetésből:

„Április első hetében − másfél hónappal a generálkivitelezőkkel egyeztetett határidő előtt – megtörtént az acélszerkezet és a kábeltető felhúzása, ezzel a mi tevékenységünk véget ért, már csak néhány utómunka van hátra" – tájékoztatott bevezetésképp Barócsi Róbert.

Hatalmas kihívás volt egy olyan szimbolikus erejű építmény tervezése, melyre a világ úgy emlékezik majd, mint az atlétikai bajnokság helyszíne, és az utóéletében is számos rangos eseménynek adhat otthont" - ismertette Ferenc Marcel.

Már látszik a Nemzeti Atlétikai Stadion legjellegzetesebb eleme, a korona Forrás: Magyar Építők

Ahogy korábban az Origo is megírta, a kivitelező csapat tavaly július 12-én kezdte meg az acél tetőszerkezeti elemek beemelési munkálatait, az utolsó elemet pedig december 1-jén helyezték el. A négy és fél hónapig tartó folyamat során ez átlagosan 10 elemet jelentett havonta. Egy darab tetőszerkezeti elem súlya 100 tonna.

A gyémánt alakú acél elemből összesen 48 darab került a helyére, ami által a létesítmény elnyerte végleges formáját. A folyamat nemzetközi szinten is kiemelkedő technológiai megoldásokkal valósult meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről