A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Kétezer milliárd dollárért vásárolnak a világ országai élelmiszert

vásárlás, bevásárlás, bevásárlókocsi
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legfrissebb jelentése szerint az élelmiszerimport költségei világszerte elérhetik a 2 ezer milliárd dollárt még idén, ami hatalmas nyomást jelent a világ legszegényebb országai számára, ahová emiatt a jelenleginél is jóval kevesebb élelmiszer érkezhet a jövőben - írja a gCaptain a Reuters alapján.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszerárak márciusban világszerte rekordszintre emelkedtek az orosz-ukrán háború kirobbanása után. Ukrajna a gabonafélék és olajos magvak egyik fő termelője. Az áremelkedés aránytalanul nagy mértékben sújtja a gazdaságilag sérülékeny országokat, és ez a szakértők szerint a belátható jövőben így is marad, akkor is, ha a mezőgazdasági ellátás általános helyzete némileg javulni fog.

- olvasható a FAO Élelmezési kilátások című jelentésében a hírügynökség oldalán.

A FAO szerint a világ élelmiszerimport-számlája idén várhatóan eléri az 1,94 ezer millárd dollárt, ami 10 százalékkal több az előző évhez képest,

és magasabb a korábban vártnál. Eközben az alacsony jövedelmű országok élelmiszer-importjának volumene 10 százalékkal csökkenni fog, ami a hozzáférhetőségi problémák növekedésére utal.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

"Az importőrök nehezen tudják finanszírozni a növekvő nemzetközi költségeket, ami potenciálisan a magasabb nemzetközi árakkal szembeni ellenálló képességük végét jelzi."

Mivel a mezőgazdasági termékek előállítása (mint például a műtrágya) egyre több energiát igényel, ennek globális importköltségei idén közel 50 százalékkal, 424 milliárd dollárra emelkednek, és emiatt egyes országok arra kényszerülnek, hogy az eddig megszokottnál kevesebbet vásároljanak ezekből.

Ez 2023-ban elkerülhetetlenül alacsonyabb termelékenységhez, kisebb hazai élelmiszer-ellátottsághoz és a globális mezőgazdasági termelésre és élelmezésbiztonságra nézve negatív következményekhez fog vezetni.

A búzatermelés a 2022/2023-as szezonban viszont növekedni fog - ez főként Kínában és Oroszországban várható -, méghozzá 0,6 százalékkal, elérve így a 784 millió tonnás rekordot.

A világ többi részében viszont 8 százalékkal csökkenhetnek a készletek.

A FAO szerint míg a durva gabonafélék, mint a kukorica, az árpa és a cirok termelése 2,8 százalékkal fog csökkenni, a termelés az olajos magvak vonatkozásában 4,2 százalékos növekedést produkál majd. Ezzel pedig minden idők legmagasabb szintjét éri el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!