Üzembe helyezték a Tesla berlini akkumulátorgyárát, de van egy jókora meglepetés

Tesla giga, Németország, Tesla Car Factory Berlin-Brandenburg weather energy Transportation Tesla Electromobility USA Factory Horizontal ECONOMY COMPANY TRAFFIC
02 January 2023, Brandenburg, Grünheide: The battery production building on the site of the Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg by US electric car manufacturer Tesla. According to Tesla, it currently employs more than 7,000 people at its plant in Grünheide. Soon there will be 12000 employees at the Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg. With the planned expansion, there would then be even more. Tesla says it wants to shift as much traffic as possible from road to rail. The existing Tesla site covers around 300 hectares. Another 100 hectares are now being added. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Az RBB24 regionális német hírportál arról számolt be, hogy hivatalosan is megkezdte a működését a Tesla német akkumulátorgyára. Ez eredeti tervek azonban mára jócskán megváltoztak.
Vágólapra másolva!

Amikor megjelent a rajzokon a német főváros melletti akkumulátorgyár terve, Elon Musk azt nyilatkozta, hogy a Giga Berlin kezdetben évi 50, majd később 100 GWh mennyiségben gyárt majd 4680-as, szárazelektródás cellákat. Sőt, ekkor még olyan tervek is voltak, hogy ezt a termelést később megduplázhatják, és ez lehet Európa legnagyobb akkugyára - írja a Villanyautósok.hu.

Aztán Joe Biden hivatalba kerülése után elfogadták azt a törvénycsomagot, amely jelentős összegekkel támogatja a hazai akkugyártást. Ennek következtében egyre-másra jelentik be az akkumulátorgyártók, hogy lassítják európai terveiket, és az amerikai gyárakat helyezik előtérbe.

Így tett a Tesla is, amely

azonnal átcsoportosította a berlini gyárba tervezett gépsorokat a texasi Austinba, és nemrég azt is bejelentette: a Giga Nevadát bővíti tovább, hogy ott készülhessenek majd az új cellák.

Eközben az is napvilágra került, hogy Berlin az amerikai gyárak alá fog dolgozni.

A Tesla Berlin mellett épült gyárának akkumulátorgyártó üzemegysége Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul

A Tesla Berlin melletti gyárában egyelőre a Model Y két változata, a Long Range és a Performance készül, mégpedig sanghaji import 2170-es LG cellákat tartalmazó akkupakkokkal. Korábban az volt a terv, hogy ha elkezd termelni a berlini akkugyár, akkor itt is átváltanak a strukturális akkupakkra, helyben gyártott 4680-as cellákra és a három darabból álló présöntvény vázra.

Nos, erre még egy darabig várni kell. Mert teljes kapacitással üzemel ugyan a Giga Berlin akkugyára, azonban nem kész akkucellák, hanem csak azok részegységei készülnek ott.

Ennek alapján úgy néz ki, hogy

a berlini üzem egyelőre Austin beszállítója lett, ahol jelenleg az első üzemelő mellett további három cellagyártó-sor beüzemelése zajlik.

Ezzel együtt hivatalosan nem változtatott a Tesla a terveken, úgyhogy nem törölték végleg az európai 4680-as programot, de jelenleg mindent megtesznek, hogy minél hamarabb maximálisan kihasználják az Egyesült Államokban az akkumulátor-gyáraknak járó támogatást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről