A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nagyszabású fejlesztési munkálatok zajlanak a Balatonnál

Balaton, Tihany
A Balaton-part Tihanynál
Vágólapra másolva!
2021 tavaszán a Balaton vízminőségét javító nagyszabású fejlesztés indult. A projekt megvalósulásával hosszútávon kezelhetők a tó vízminőséget érintő problémák, egyben a Balaton gazdasági potenciáljának megóvását is szolgálja. A beruházás egy részét már befejezte a Szabadics Zrt. Felújítják a Kis-balatoni vízvédelmi rendszer nagyműtárgyait, a Lesence-rendszeren, illetve a kis vízfolyásokon pedig új létesítményeket is építenek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Építők cikke szerint a projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg.

A beruházás teljes költsége 5,139 milliárd forint, melyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya biztosít vissza nem térítendő támogatásként.

Összesen 14 balatoni vízfolyáson és a Lesence-szűrőmezőn, valamint a Kis-balatoni vízvédelmi rendszer nagyműtárgyainál végeznek új kotrási, műtárgyépítési és felújítási munkákat.

A projekt egyik része a Lesence rendszer fejlesztése, amelynek keretében a következő beruházásokra kerül sor:

  • KÖV-csatorna (Kétöles patak, Nemesvitai árok, Lesence patak, Lesence szűrőmező helyszíneken): mederstabilizáció, sankolótér, átereszek, monitoring állomások építése.
  • Lesence-patak: sankolótér, áteresz, fenékduzzasztó, a Világos-patakot összekötő új csatorna, monitoring állomások építése.
  • Tapolca-patak: olajfogó műtárgy felújítása, uszadékfogó rács telepítése.
  • Kétöles-patak: olajfogó műtárgy felújítása, monitoring állomás építése.
  • Nemesvitai-árok: sankolótér kialakítása, monitoring állomások építése.
  • Lesence-szűrőmező: vonalas és felületi kotrások, fenékleürítő műtárgy építése és kivezető bukó műtárgyak felújítása.
A Kányavári-sziget a Kis-Balatonnál Balatonmagyaród közelében Forrás: MTI/Varga György

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukciója során a mostani projektben megvalósul a vízszintszabályozó 4T és 21T műtárgy teljes körű építészeti, gépészeti és villamos felújítása, a biztonságos és hosszútávon fenntartható üzemeltetés korszerű feltételeinek a megteremtésével. A projekt Kis-Balatont érintő része már elkészült.

A kis-vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója érinti az Eger-vizet, a Lovasi-sédet, a Cinege-patakot, a Kéki-patakot, a Burnót-patakot és az Örvényesi-sédet.

A Lesence rendszer fejlesztésének és a kis-vízfolyások műtárgyainál végrehajtott rekonstrukciónak a műszaki átadás-átvétele 2023. szeptemberében várható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!