A kakaómentes csokoládénak mostanában nagy a divatja – írja a Foodnavigator. A kakaóbab-termesztése és szállítása ugyanis számos aggodalomra adhat okot: erdőirtás, magas szén-dioxid-kibocsátás, sőt humanitárius problémák is terhelik. Ezért világszerte gondolkodnak a csokoládéban lévő kakaó kiváltásán.
Eddig is számos összetevővel kísérleteztek a csokoládé ízének, állagának és megjelenésének újraalkotásához, például gabonával, szentjánoskenyérrel, tigrismogyoróval.
Most pedig egy régi-új édesség-alapanyagot talált egy egyesült királyságbeli induló vállalkozás.
Becslések szerint évente 740 tonna lóbabot takarítanak be az Egyesült Királyságban, ahol a csokit kakaómentesen újragondoló új cég, a Nukoko székhelye található. Az induló vállalkozás olyan technológiát fejlesztett ki, amely ezt a babféleséget csokoládévá alakítja.
A Magyar Mezőgazdaság ezzel kapcsolatban kiemeli: a csokoládé egyik legfontosabb ízkomponense a kakaóban található vicilin nevű fehérjéből származik.
A lóbab szintén vicilintartalmú, ezért a Nukoko egy szabadalmaztatott „a babtól az édességig” eljárást alkalmaz, hogy előállítsa ugyanezt a csokoládés ízt.
A helyben beszerzett bab ellenőrzött erjesztési folyamaton megy keresztül, hogy létrehozzák a kakaóízt. Ezt követően szárítják, majd pörkölik és porrá őrlik, amit azután a csokoládétermékek előállításához használnak fel – legyen szó csokoládéról, fondantról vagy forró csokoládéról. A csokoládé előállításához természetesen egyéb összetevőket is használnak: zsírokat, cukorlecitint, tejport.
Az ötlet talán őrültnek tűnik, de a jelenlegi ágazat fenntarthatatlan, és nem is elsősorban az emberi jogi aggályok miatt, hanem mert a kakaóbab termesztése a klímaváltozás következtében csökkenni fog.
Már most is emelkedik a kakaó ára, de ha kevesebb lesz belőle, az olcsóbb kakaós szeletek ára is az egekbe szökne. Vagyis szükség lehet az alternatívákra.