Eladják a világ legnagyobb pénzgyárát

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb pénzgyára, a brit De La Rue cég, amely a világon fogalomban lévő bankjegyek harmadát gyártja, eladná hitelesítési és bankjegygyártó üzletágát. Az igazgatótanács tájékoztatása szerint már több potenciális vevővel is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak.
Vágólapra másolva!

Eladósorba kerülhet a világ egyik legnagyobb pénznyomdája, a De La Rue ugyanis fő üzletágainak értékesítésének lehetőségét vizsgálja. 

A több mint 200 éves múltra visszatekintő brit nyomdatársaság csütörtöki bejelentése szerint jelenleg is tárgyalásokat folytat potenciális vevőkkel.

Az igazgatótanács szerint ezek a tárgyalások már előrehaladott állapotban vannak, további részleteket pedig a júliusi eredménybeszámoló közzétételekor oszt meg ezekről a De La Rue.

Clive Vacher vezérigazgató irányítása alatt a társaság két nagy divízióba szervezte át működését, a polimer bankjegyek iránti növekvő keresletre és a hitelesítési üzletágra összpontosítva. Utóbbi biztonsági dokumentumokat és különböző biztonsági elemeket, például hologramokat tervez és gyárt, amit a gyártók termékeik eredetiségének igazolására használnak.

De La Rue
A De La Rue központja az angliai Basingstoke-ban 
Fotó: Shutterstock

A vállalat basingstoke-i székhelyén található világ  legnagyobb bankjegytervező stúdiója, amely a hamisítás megakadályozására különböző szintű biztonsági elemeket kínál a kormányok és jegybankok számára.

A III. Károly király brit uralkodót ábrázoló, a jövő héten megjelenő bankjegyeket is tervező társaság a közelmúltban két meglévő kormányzati ügyfelével is szerződést hosszabbított, hitelesítési üzletágának rendelésállománya így több mint 350 millió fontra emelkedett - írja a Világgazdaság.

A De La Rue a legtöbb pénzt Nagy-Britanniának gyártja, de más országoktól is kapnak megbízásokat. Többek között olyan kisebb országoktól, amelyeknek nem érné meg állami pénzverdét fenntartani.

A vállalatot 1821-ben alapították, az eredetileg játékkártyák gyártásával foglalkozó cég az első állami pénzgyártási megbízásait elnyerve, fokozatosan bővítette tevékenységét. 

Napjainkra komoly referenciákkal bír a magas biztonsági előírások szerint készülő okmánygyártások – például útlevélgyártás –, illetve új, bankjegy-biztonsági megoldások, a pénzhamisítás elleni védekezés technikáinak területén is.

Évente világszerte 170 milliárd darab bankjegyet gyártanak, ebből 18-20 milliárd darabot az erre kiválasztott magánvállalatok állítanak elő, és nem az állami pénzverdék.

A De La Rue pedig ennek a hatalmas piacnak nagyjából a harmadát uralja, összesen évente 6 milliárd darab bankjegyet nyomtatnak. A legnagyobb gyáruk Máltán működik, a létesítményben 35-40 millió darab bankjegyet tudnak havonta gyártani.
 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről