Ahogy az korábban megírtuk: idén a megszokottnál korábban indult a hazai cseresznyeszezon, a korai fajták szedése már május közepén megkezdődött. Azóta nagyobb mennyiség is került a piacra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) piaci körképe szerint idén az átlagosnál jobb termés várható: 12 ezer tonnát, vagy azt némileg meghaladó mennyiségű cseresznyét takaríthatnak be a gazdálkodók a szezon végéig.
Nyári gyümölcseink közül a cseresznye igazi szupergyümölcsként emelkedik ki. Az ókori görögök az istenek eledelének is nevezték a cseresznyét, mely íze mellett kedvező egészségi hatásai miatt is népszerű. Bőven tartalmaz A- B-és C-vitaminokat, ásványi anyagok közül pedig vasat, foszfort, nátriumot, rezet, káliumot, kalciumot, cinket, mangánt és brómot.
Közel 80 százaléka vízből áll, igen kevés kalóriát tartalmaz, így fogyókúrázók számára is ideális nassolnivaló.
Édes íze ellenére szénhidráttartalma és glikémiás indexe viszonylag alacsony.
További előnye a magas rosttartalma, melynek révén serkenti az emésztést, és elősegíti a méregtelenítési folyamatokat a szervezetben. A cseresznye ezen kívül bőven tartalmaz flavonoidokat és antioxidánsokat, ami gátolja a szabad gyökök kialakulását, így fontos szerepe van a rákmegelőzésben is.
Bizonyára sokaknak ismerős lehet a szülők, nagyszülők mondása azokban a helyzetekben, amikor a fáról frissen leszedett cseresznyébe jó étvággyal beleharapó gyerek ijedten vette észre, hogy abban bizony kukac volt. "Legalább lement vele egy kis hús is!" – mondták ilyenkor a tapasztalt, és a kukacot nyelt gyerek miatt egyáltalán nem aggódó idősebbek.
Minden valószínűség szerint sokan vagyunk, akik úgy fogyasztottunk kukacos cseresznyét, hogy nem is tudtunk róla. Ha pedig észleltük, hogy valami "nem odaillő" van a gyümölcsben, talán undorodva kiköptük azt.
Az édesanyák és nagyszülők legyintése azonban megalapozott volt: a rovarok lárvái nem mérgezik a gyümölcsöt, nem telepítik meg azt fertőzéssel, és egészségügyi kockázatot sem jelentenek.
Ha valaki kukacos gyümölcsbe harap, egyszerűen annyit kell tennie, hogy kivágja a sérült részt, esetleg kidobja az egész cseresznyét. A gyümölcs többi részét elég megmosni, vagy néhány percre vízbe tenni, hogy a lárvák kiússzanak abból. Ezt követően a gyümölcs biztonsággal fogyasztható, hiszen a lárvák is azért települnek meg benne, mert értékes tápanyagforrást biztosít számukra. Ezért nem érdemes kidobni őket csak a jelenlétük miatt – írja a Mindmegette.