Elárulta a Disney, mire költ el 6 ezer milliárd forintot

Vágólapra másolva!
Gigantikus fejlesztéseket valósítana meg Disney szórakoztatóipari óriáscég az Egyesült Államokban, Floridában. A vállalatnak ott működik a kaliforniai mellett a másik nagy amerikai szórakoztatóközpontja, amit több ütemben, rengeteg pénzből bővítenénk.
Vágólapra másolva!

Komoly fejlesztéseket tervez a Disney Florida államban, mellyel a meglévő szórakoztatóközpontját bővítené. Az Orlandótól nem messsze található hatalmas szórakoztatóparkban több tematikus vidámpark és élményelem működik, a vendégeket rengeteg szálloda és vendéglátóipari egység szolgálja ki. Ezt  létesítményt bővítené a szórakoztatóipari óriás, és az illetékes floridai testülettel már sikeresen túljutottak az egyeztetések első fordulóján. A testület első körben támogatta a Disney elképzeléseit, és ha a második szavazási alkalmon is áldásukat adják arra, akkor a vállalat jelentős fejlesztéseket valósíthat meg az 1971-ben megnyitott létesítményben.

A tervek szerint a Disney a következő tíz-húsz éves időtartamban összesen 17 milliárd dollárt fordítana a komplexum fejlesztésére. Ez jelenlegi árfolyamon több mint 6 ezer milliárd forintot jelent.

A vállalat bővítené meglévő tematikus élményparkjait, és több kisebb mellett egy új nagy vidámparkot is felhúzna a területen, amely rendelkezésére áll ehhez, legalábbis a floridai fejlesztési tanács döntése megadta ehhez az elvi hozzájárulást. 

Egyúttal vállalták, hogy Florida állammal közösen elvégeznek olyan fejlesztéseket, melyek a parkok működtetését segítik, azokhoz tartoznak, de becsatlakoznak az állam által fenntartott infrastruktúrába.

Emellett új szállodákat és kereskedelmi egységeket is építenének.

florida, disney
Komoly bővítéseket és fejlesztéseket valósítana meg a Disney a floridai élményközpontjában
Fotó: Julio Aguilar / Getty Images via AFP/2022

A Disney emellett pénzügyi kötelezettségvállalást is adott arra, hogy vidámparkjai közelében hozzájárul a lakhatási lehetőségek bővítéséhez, akár konkrét ingatlanépítésekkel is.

A szórakoztatóipari óriáscég élményparkjai szerte a világon népszerűek, de az eredeti kaliforniai létesítmény illetve a Floridában működő hatalmas központ jelentősége továbbra is kiemelkedő a vállalat működése szempontjából. Gazdasági és kulturális jelentőségükről az Origo is készített összefoglalót.

Az élményparkok megújításának kérdése akkor vált stratégiai szemponttá a vállalatnál, amikor nagyjából két évtizede megkezdték néhány nagyon értékes szórakoztatóipari franchise felvásárlását és a vállalatba olvasztását. Például így került a Disney-hez a Lucasfilm, illetve annak a popkultúrában kiemelkedően fontos franchise-a, a Star Wars. A Disney a megszerzése után nemcsak új mozifilmek illetve azóta elkészült tévés tartalmak gyártását jelentette be a Star Wars névhez kapcsolódóan, hanem ezzel a tematikus elemmel bővítette a kaliforniai élményparkját. A tematikus Star Wars-vidámparkba néhány éve pillanatok alatt elfogytak az elővételes jegyek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről