Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Továbbra is ez az ország a magyar nyaralók kedvenc úticélja

Vágólapra másolva!
A tavaszt ugyan Olaszország nyerte a magyar utazóknál, de a nyár beköszöntével Horvátország már két hét alatt átvette a vezetést - derül ki a Bank360-nál kötött utasbiztosítások adataiból.
Vágólapra másolva!

A nyár első két hetében Horvátország volt a legnépszerűbb úticél a külföldre utazók között – derül ki a Bank360.hu oldalán megkötött online utasbiztosítások adataiból. 

A szerződők 16 százaléka választotta Horvátországot, és ezzel megelőzte Olaszországot, amely még a tavaszi hónapok egyértelmű győztese volt.

A két nyári favoritot Görögország követi, Spanyolország feljött a negyedik helyre, a téli kedvenc Ausztria pedig az ötödik. Az utasbiztosítást kötők között a legnépszerűbb nem európai ország, akárcsak tavasszal, most is Egyiptom lett.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból az is kiderült, hogy az előző évhez képest az egy- és többnapos utazások száma is emelkedett, illetve nagyobb összegeket is költöttünk külföldön az utazásainkon. 

család, nyaralás
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

A biztosítások többségét már tengerparti nyaralásra kötötték meg

Az utasbiztosítási adatok elemzése szerint míg tavasszal az utazás célja a legtöbb esetben a városnézés volt (59 százalék választotta ezt a lehetőséget), 

addig június első felében a szerződők már 57 százaléka már tengerparti nyaraláshoz keresett magának biztosítást.

Ez a tavaszi 20 százalékhoz képest nagy ugrás. 

A városnézők aránya ezzel arányosan visszaesett, június első felében már csak 37 százalék választott ehhez megfelelő biztosítást. 

Üzleti útra átlagosan 10 százalék kötött szerződést, 2 százalék pedig kifejezetten azért szerződött tavasszal és nyáron is, mert valamilyen extrém sportot tervezett külföldön.

A nyár első heteiben utasbiztosítással utazók 57 százaléka repülővel, 30 százalék pedig autóval indult nyaralni. Tavasszal még többen repültek, de a horvát utak gyarapodásával arányosan, szinte automatikusan nő az autósok aránya. 13 százalék egyéb módot választott az utazásra, például busszal vagy vonattal indult el, és voltak szép számmal motorosok is.

Dubrovnik, Horvátország,
Felvétel a horvátországi Dubrovnik kikötőjéből: a város az egyik legfelkapottabb nyaralóhely az országban
Fotó: Shutterstock/Dawid Rojek

Tavasszal rövidebb időre utazunk, mint nyáron

A legtöbb utasbiztosítást egy főre kötötték meg tavasszal és a nyár elején is, arányuk közel 40 százalék. A szerződések 38 százaléka két személyre szólt, 11 százalék pedig háromra, a többi esetben pedig legalább négy személyt biztosítottak.

Tavasszal egy utazás hossza átlagosan 6,2 nap volt a nyáron megszokott 7-8 nappal szemben.

A nyár első két hetének szerződéseiben átlagosan 7,2 napos volt egy nyaralás. A tavaly tavaszi időszakhoz képest abban nem volt változás, hogy a legtöbben, összesen 39 százalék, négy vagy öt napra kötött biztosítást, június elején viszont a legtöbben 8 napos úttal számoltak a szerződéskötésnél.

A biztosítását a külföldre készülők többsége közvetlenül az elutazás előtt köti meg. 35 százalék az utazást megelőző napon véglegesítette a szerződést, 19 százalék pedig az utazás napján, a többiek ennél valamivel hamarabb. Összességében 64 százalék legfeljebb két nappal az indulás előtt választotta ki és kötötte meg a szerződését – áll a Bank360 összesítésében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről