A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNGémesi Csanád
15:25VívásFares Ferjani-Csanad Gemesi
HUNMuhari Eszter
15:50VívásEszter Muhari-Sihan Yu
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Nagyon nagy bajban Japán, ennek súlyos következményei lehetnek

Vágólapra másolva!
A japán belügyminisztérium szerdán közzétett éves jelentése szerint Japán lakossága már a 15. éve csökken, az országban ugyanis krónikusan alacsony a születésszám.
Vágólapra másolva!

A japán lakosok száma 861 000-rel (0,7%-kal) csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest összesen – ami az eddigi legnagyobb visszaesést jelenti – jelenleg több mint 120 millión élbnek az országban. A külföldi lakosok száma ugyanakkor 329 535 fővel (11,01%-kal) nőtt a tavalyi évhez képest,  ami rekordot döntött azóta, hogy a minisztérium 2013-ban elkezdte gyűjteni az ezzel kapcsolatos adatokat. 

Ez volt a második egymást követő év, amikor a külföldiek száma nőtt az országban.

- írja a The Japan Times.

A 2009-es csúcspont óta Japán lakossága folyamatosan csökken. Az országban a halálozások száma a legmagasabb azóta, hogy a minisztérium 1979-ben megkezdte az ezzel kapcsolatos adatgyűjtést, miközben az újszülöttek száma újabb mélypontot ért el.

A jelentés migrációra vonatkozó adatai azt mutatják, hogy Japánból két egymást követő évben 7-10 ezer ember vándorolt ki évente, ami jóval magasabb szám, mint a hazatérőké. 

japán, város
Képünk illusztráció. Fotó: Unplash / Jezael Mengoza

A külföldi lakosok közül azonban idén jóval többen költöztek be Japánba, mint az utóbbi években.

Prefektúrák szerint Tokió lakossága enyhén, 3900 fővel (0,03%-kal) nőtt, míg minden más prefektúrában csökkenés volt megfigyelhető.

Az ország városai és kerületi közül a tokiói Taito Ward – ahol a népszerű Asakusa negyed található – a tavalyi év óta a legnagyobb népességnövekedést érte el, ugyanis 1,28%-al nőtt az itt élők száma.

Ezzel szemben Akita prefektúrában volt a legnagyobb – 1,83%-os – népességcsökkenés tavaly óta, emelett Aomori és Iwate népessége is nagymértékben csökkent.

A népsűrűség továbbra is hatalmas a nagyvárosok esetében, ugyanis a teljes lakosság több mint fele Tokió, Kanagawa, Oszaka, Aichi, Saitama, Chiba, Hyogo és Fukuoka prefektúrákban él.

A kormány 2014 óta próbálja kezelni a tokiói túlkoncentráció problémáját azáltal, hogy arra ösztönzi az embereket, hogy máshová költözzenek.

Ha azonban Japán általánosan alacsony születési rátája a továbbiakban is folytatódik, sok várost a kihalás veszélye fenyegethet – figyelmeztet egy tavalyi tanulmány, amely azt a szomorú jövőképet festi, hogy 2050-re a települések több mint 40%-a eltűnhet .

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!