Rejtélyes aranykincset áshattak el a Balatonnál - mutatjuk, hol lehet elrejtve

Vágólapra másolva!
Több legenda is keletkezett már a Balaton mélyén vagy a tó környékén rejtőző titokzatos kincsekről. Vannak olyanok, akik állítólag már találtak is értékes aranytárgyakat a tó közelében. Mutatjuk az egyik legérdekesebb történetet.
Vágólapra másolva!

A magyar tenger rengeteg programmal várja a nyaralni vágyókat a nyáron, de számos legenda és misztikus történet is kötődik hozzá. 

Az egyik legenda szerint például Szentbékkállán egy aranyhintó található elásva a föld alatt. Ráadásul a hintó rengeteg kincset tartalmaz. 

A történet részben egy történelmi eseményhez kapcsolódik, hiszen azt állítja, hogy a környéken korábban volt egy nagyobb palota (ennek maradványa manapság a Velétei Palotarom), és ettől nem messze ásta el a törökök elől menekülő püspök a hintóját. Méghozzá rengeteg kinccsel együtt.

A helybéli mendemondák azonban rengetegszer beszámolnak arról, hogy tényleg kerültek elő kincsek a környéken a föld alól az elmúlt évszázadokban, amikor házakat építettek a környékbeli falvak lakosai. Ilyen talált pénzekből épült több ház is a faluban a feljegyzések szerint. Tehát valamiféle igazságalapja lehet a legendának. 

A Promotions.hu szerint létezik egy másik történet, amely még régebbre, Nagy Lajos korába teszi az elásott kincsek és az aranyhintó legendáját.

Ezekben a legendákban annyira hittek a helyiek, hogy korábban valóban keresték ezeket a kincseket a föld alatt, még a romok közelébe telepített szőlőtőkék alatt is kutatták azokat a borászkodó családok.

Balaton
Számos legenda kapcsolódik a Balatonnál elrejtett titokzatos kincsekhez
Fotó: Szekáry Zsuzsanna / travelo.hu 

Az már viszont nem a legendák világába tartozik, hanem tudományos értékű felfedezés, hogy a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum archeológusai a közelmúltban egy, a maga nemében rendkívül ritka és kitűnő állapotú római aranypénzre bukkantak a Balaton környékén. Valószínűsíthetően még további értékes leleteket rejt a föld mélye.

Az unikális pénzérmét a 3. század derekán uralkodott Volusianus császár verette.

A rendkívül jó állapotú, úgynevezett verdetiszta pénzérme előlapján a császár sugárkoronás portréja látható amelyet az „ Imp. C. Volusianus Aug." felirat (Imperator Caesar Volusianus Augustus, a szerk.) fog közre. Az érme hátlapjára Libertas, a szabadság istennőjének alakját vésték rá.

Az érme úgynevezett duplasúlyú aranypénz, amit nagy tisztaságú aranyból öntöttek, becsült értéke 5 millió forint. Volusianus csak rendkívül rövid ideig i. sz. 251 novembere és 253 augusztusa között állt az impérium élén az apjával, Trebonianus Gallusszal együtt, ezért ritkábbak az általa veretett pénzérmék.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről