Újra változnak az üzemanyagárak – holnaptól már érvényesek

Vágólapra másolva!
Újabb csökkentés jön holnaptól az üzemanyagok nagykereskedelmi árában, a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz. Két hónapja nem történt drágulás az üzemanyagpiacon.
Vágólapra másolva!

Javában tart az üzemanyagár-csökkenés Magyarországon – erről a Holtankoljak.hu számolt be hétfő délelőtt.

A Világgazdaság idézi az üzemanyagár-figyelő blogot, amely szerint a héten kedden tovább mérséklődik az üzemanyagár, miután a nagykereskedők bejelentették, a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát is csökkentik.

Előbbi bruttó 4, utóbbi bruttó 3 forinttal lesz kevesebb.

A hétvégi jelentős árcsökkenés után az átlagárak most az alábbiak szerint alakulnak:

  • a 95-ös benziné 588 forint/liter,
  • a gázolajé 598 forint/liter. 

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi árak a benzinkutakon néhány forinttal eltérhetnek. A gazdasági portál tapasztalatai szerint a benzin literjét jelenleg 587, a dízelét 595 forint környékén mérik. Az újabb 4 és 3 forintos csökkenéssel ezek a szintek még lejjebb csúszhatnak.

Legutóbb múlt szombattól lépett életbe jelentősebb üzemanyagár-csökkentés, amikor a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 7 forinttal esett, a gázolajért pedig bruttó 4 forinttal kellett kevesebbet fizetniük a kutasoknak.

tankolás
Képünk illusztráció!
Fotó: NurPhoto via AFP / Costfoto

Ahogy arról az Origo a múlt hónapban beszámolt, a kormány fellépésének köszönhetően Magyarországon a benzin átlagára július hónapban már alacsonyabb volt a szomszédos országok átlagáránál - állapította meg akkor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az árcsökkentést a kormány figyelmeztetése előzte meg és a piaci folyamatok is kedvezően alakultak. 

A kormány júliusban világossá tette, hogy miután a magyarországi átlagárak meghaladják mind a régiós, mind a szomszédos országok szintjét, ezért árcsökkentést vár el a kereskedőktől. Ellenkező esetben be fog avatkozni a piacon.

Mint ismeretes, a magyar kormány még tavasszal jelentette be, hogy lenyomja a háborús üzemanyagárakat. A kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) áprilisban megállapodást kötött annak érdekében, hogy a hazai üzemanyagárak a régiós átlagárnál ne legyenek magasabbak.

A kormány elvárása továbbra is az, hogy a magyar családok nem fizethetnek többet a benzinért vagy a gázolajért, mint a környező országok lakosai, mert ez igazságtalan helyzetet eredményez.  

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!