Fémreszelék lehet Fanta üdítőkben, ne igya meg, ha vásárolt belőlük!

Vágólapra másolva!
Fémreszelék lehet a palackjukban, ezért a Fanta néven ismert üdítőital egyik változatára visszahívást rendelt el a hatóság. A Fanta márka visszahívott termékét a Müller drogériákban lehet kapni.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán megjelent figyelmeztetés szerint az üdítőital egyik 0,5 literes PET palackos kiszerelésével van probléma.

A visszahívással érintett termék adatai:

Termék neve: Fanta Lemon Zero PET 0,5 liter - kalóriaszegény citromos frissítő ital édesítőszerrel

  • Probléma jellege: fémreszelék előfordulása a termékben
  • Minőségmegőrzési idő: 2025.02.04. - 2025.04.12., a dátum alatt „WP” felirattal ellátva
  • MAN szám: 2364523
  • Gyártó: Coca-Cola HBC Austria GmbH
  • Forgalmazó: Müller Drogéria Magyarország Bt.

Kép a termékről:

image

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a fenti azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!

Az érintett termék bármelyik Müller üzletbe visszavihető, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik. 

A Müller Drogéria Magyarország Bt. honlapján tájékoztatta vásárlóit, ide kattintva tekintheti meg a visszahívásról szóló információkat.

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

A Coca-Cola üdítőipari óriás Fanta márkája a közelmúltban heteken keresztül téma volt számos híroldalon. Ahogy arról az Origo beszámolt, az üdítőital márka médiaszereplését az indította el, hogy kiderült: az Olaszországban forgalmazott Fanta üdítőitalba kétszer annyi narancs kerül, mint a Magyarországon gyártottba. Ez utóbbi átlagosan csak 5 százalék sűrítményből származó narancsot tartalmaz. 

A Coca-Cola elismerte, hogy a Fanta narancsot Európa-szerte gyártják, és a gyümölcstartalom országonként eltérő lehet. Hozzátették, hogy az egyes országokban forgalmazott üdítők gyümölcstartalma többnyire hasonlít a helyben kapható hasonló termékekéhez és megfelel az adott ország érvényes szabályozásainak. Így bár a Magyarországon gyártott Fanta megfelel az élelmiszerek összetételére vonatkozó előírásoknak, minőségében mégis eltér a más országokban azonos márkanév alatt forgalmazott terméktől. Ezért július közepén Lázár János építési és közlekedési miniszter felvetette, hogy szükség lenne az élelmiszereket szabályozó törvény szigorítására.

A Fanta-vitában megszólalt a Nébih is: a hatóság jelezte, hogy már korábban is vizsgálták az Ausztriában és a Magyarországon kapható Fanta üdítők tartalmát, de 2017-ben még épp a mostani helyzet fordítottja állt fenn, azaz a magyarországi változatban volt magasabb a gyümölcstartalom. Közölték azt is, hogy az osztrák változatban cukor, míg a Magyarországon forgalmazott üdítőben fruktóz-glükóz szörp kerül édesítőanyagként. Ám a hatóság hangsúlyozta: az eltérés a gyártó közlése alapján objektív okokkal alátámasztható, egyben jogszerű is.

Magyarországon nincs külön szabályozása a gyümölcslevek objektív tartalmának, míg egyes országokból erre is van példa.

Cikkünk címlapi / social media képe illusztráció (forrás: Unsplash)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!