Kiderült, hogy lesz ezer euró a minimálbér és egymillió forint az átlagkereset

Vágólapra másolva!
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Év felelős foglalkoztatója díj átadásán részletesen ismertette a következő évek várható béremelési ütemét. Ezek alapján könnyen elérhető az ezer eurós minimálbér és egymillió forintos átlagkereset 2028-ra.
Vágólapra másolva!

Igen, szeretnénk, ha emelkedne a fizetések vásárlóereje, de olyan bérnövekedés elképzelhetetlen, ami nincs összhangban a gazdasági növekedéssel ezt mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Év felelős foglalkoztatója díj átadásán, ahol számos félreértést tisztázott. 

Orbán Viktor kormányfő pont egy hete mondta azt, hogy a kormány szerint elérhető az egymillió forintos fizetés Magyarországon néhány éven belül, ennek kapcsán pedig nagyon sok félreértés jelent meg a hazai nyilvánosságban. 

A tárcavezető jelezte, nem az átlagbérek, hanem bruttó átlagkeresetek esetében tekintik elérhetőnek az egymilliós forintos bűvös határt 

- írta meg a Világgazdaság.

Megosztott egy diagramot is a következő évek várható minimálbér- és bruttó átlagkereset-növekedésről, ezek alapján valóban elérheti 2028-ra az ezer eurót a minimálbér, miközben a bruttó átlagkereset megközelíti az egymillió forintot, 2029-re pedig meg is haladja.

Érdekessége a miniszter által megosztott diagramnak, hogy tartalmazza már a következő évek minimálbér- és garantált bérminimum emelését, ezek alapján a kötelező legkisebb munkabér jövőre 12 százalékkal, míg a szakmunkás minimálbér 10 százalékkal növekedhet.

egymillió
Bemutatta Nagy Márton, hogy lesz 2028-ra ezer euró a minimálbér és egymillió forint az átlagkereset

Magyarország meg tudja csinálni! - üzente a miniszterelnök a Facebookon.

Ahogy az Origo beszámolt róla, a Nézőpont Intézet a hazai háztartások pénzügyi helyzetét és fogyasztását vizsgáló Fogyasztói Barométere azt mutatja, a magyarok bizakodóak a jövőt illetően és minden adott a fogyasztás bővüléséhez: a háztartások erre szánt forrásai egy év alatt megnövekedtek és az emberek szándéka is megvan, hogy többet fordítsanak fogyasztásra.

Éves összehasonlításban (2023 és 2024 szeptembere) látható, hogy a háztartások átlagos jövedelme egy év alatt havi nettó 503 ezerről 600 ezerre nőtt, ahogy a háztartások által elkölthető pénzmennyiség is emelkedett (nettó 602,5 ezerről 623,5 ezerre, amely magában foglalja már a jövedelmen túl az erre használható megtakarításokat vagy hiteleket is). 

Mindez egyben azt is eredményezte, hogy az emberek a takarékoskodás helyett a fogyasztásukat kezdik erősíteni, hiszen a háztartások alapvető fogyasztásra fordított kiadásai szintén megnövekedtek (244 ezer forintról 274,5 ezerre).
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!