Két bombát is robbantott a radikális iszlám terrorszervezet, 202-en haltak meg

Vágólapra másolva!
2002. október 12-én Indonézia egyik legnépszerűbb üdülőhelyén, Bali szigetén, olyan hatalmas terrortámadás történt, amely világszerte megrázta az embereket, a merényletek mögött a Jemaah Islamiyah nevű terrorszervezet állt, amelynek célja egy radikális iszlám állam létrehozása volt Délkelet-Ázsiában. A robbantásos merényletek során több mint 200 ember halt meg, köztük rengeteg turista, összesen 21 országból, és több százan súlyosan megsérültek. A pusztítás mértéke olyan nagy volt, hogy a világ legsúlyosabb terrortámadásai között tartják számon. A terrortámadás a turistaparadicsomban arra is rámutatott, hogy a terrorizmus milyen messzire elér.
Vágólapra másolva!

Bali szigetét gyakran a "béke szigetének" nevezik, hiszen a hely nemcsak a természeti szépségeiről, hanem a nyugalomról és a kulturális gazdagságáról is híres. A sziget Indonézia egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt évtizedeken keresztül, különösen az ausztrál, európai és amerikai turisták körében. A balinéz emberek vendégszeretete, valamint a kristálytiszta strandok és egzotikus kultúra ideális üdülőhelyet teremtettek a látogatók számára. Terrortámadás a turistaparadicsomban szint eelképzelhetetlen volt. 

terrortámadás a turistaparadicsomban
Terrortámadás a turistaparadicsomban: hatalmas volt a pusztítás
Fotó: Getty Images/Edy Purnomo

2002 őszén azonban ez gyönyörű hely egy szörnyű terrortámadás színhelyévé vált, amikor a szélsőséges iszlám csoport, a Jemaah Islamiyah célba vette Kuta városát, ahol turisták ezrei gyűltek össze, hogy élvezzék a balinéz éjszakai életet. A támadás időzítése is különösen kegyetlen volt: a robbanások szombat este, az egyik legforgalmasabb időszakban történtek. A támadás máig Indonézia legsúlyosabb és legvéresebb terrortámadása. 

Terrortámadás a turistaparadicsomban: a végzetes este 

2002. október 12-én este 11 óra után két pusztító robbantás rázta meg Kuta központját, amely Bali szigetének a déli részén található. Az első bomba a Paddy’s Pub nevű népszerű ír bár belsejében robbant fel, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A robbanás pillanatok alatt pánikot és káoszt okozott a zsúfolt bárban, ahol számos fiatal turista gyűlt össze szórakozni, az emberek félelmükben az utcára menekültek, nem sejtve, hogy ott még nagyobb fenyegetés vár rájuk. 

Ugyanis alig néhány perccel később, egy sokkal erősebb második robbanás következett be a közeli Sari Club előtt, ahol egy fehér furgonba rejtett robbanószerkezet robbant fel. 

Ez a bomba olyan erejű volt, hogy a környező épületek is összeomlottak, és hatalmas tűz keletkezett, ami még több áldozatot követelt. A bomba egy méter mély krátert hagyott maga után.

A támadás idején rengeteg turista tartózkodott a szigeten, ugyanis az októberi időszak igen forgalmas, mivel ilyenkor sokan látogatták meg a szezon végét ünnepelve. A merénylet szimbolikája egyértelmű volt: a támadók célpontja a nyugati turisták voltak, akiket politikai céljaik miatt vettek célba.

Összesen 202 ember halt meg, főként 20 és 30 év közötti turisták, azonban számos indonéz ember is volt az áldozatok között. A robbantásoknak összesen 21 ország lakói estek áldozatul, köztük 88 ausztrál, 38 indonéz, 23 brit és 7 amerikai ember. De voltak az áldozatok között németek, svédek hollandok, franciák, dánok és svájciak is.

Az áldozatok mellett rengeteg volt a sérült is, akiknek főként égési sérülései keletkeztek. A több száz segítségre szoruló ember ellátására a helyi kórház nem volt felkészülve és gyorsan túl is terhelődött, így egyes égési sérülteket a közeli szállodák medencéiben kellett elhelyezni, hogy enyhítsék a fájdalmukat. Sokak pedig kénytelen voltak hosszabb utat megtenni, hogy segítséget kapjanak. 

Bali, bomba, megemlékezés, terrortámadás a paradicsomban
Nem csak az egész országot, hanem az egész világot megrázta a robbantás
Fotó: AFP/Keyza Widiatmika/NurPhoto

Kik álltak a támadás mögött?

A merényletek mögött a Jemaah Islamiyah nevű terrorszervezet állt, amelynek célja egy radikális iszlám állam létrehozása volt Délkelet-Ázsiában. A csoport szoros kapcsolatban állt az al-Káidával, és ideológiai alapjaik közösek voltak: mindkét szervezet ellenségként tekintett a nyugati országokra és azok állampolgáraira. A Bali merényletek időszakában az al-Káida vezetője, Oszama bin Laden nyíltan támogatta a nyugati célpontok elleni terrorakciókat, és a bali támadás egyfajta válasz volt az Egyesült Államok vezette terrorizmus elleni háborúra.

A támadást követően számos gyanúsítottja volt a rendőrségnek, végül elfogtak és bíróság elé állítottak három embert, Imam Samudrat, Amrozi bin Nurhasyimt és Ali Ghufram-ot, akiket később halálra ítéltek és ki is végeztek 2008. november 9-én. 

Ali Ghufram volt a támadás fő koordinátora és két öccsét is beszervezte, akiket vallási utasításokkal látott el. A nyomozás során kiderült, hogy a támadók alaposan megtervezték az akciót, és a robbanóanyagokat titokban csempészték be a szigetre. Az is kiderült, hogy a robbantást eredetileg szeptember 11-ére tervezték, azonban a bombák nem készültek el addigra, ezért azt el kellett halasztaniuk. 

Bali, bomba, megemlékezés
Mai napig minden évben megemlékeznek az áldozatokról
Fotó: AFP/Keyza Widiatmika/NurPhoto
  • A robbantás utóélete

A szörnyű támadás megrázta az egész világot, az áldozatok tiszteletére több helyen emlékművet állítottak, köztük a legismertebb a Bali Bombing Memorial Kuta városában. Az emlékműnél minden évben megemlékezéseket tartanak, amelyeken részt vesznek az áldozatok családjai és barátaik, valamint túlélők és politikai vezetők is.

Ausztrália különösen nagy figyelmet fordít az események emlékének megőrzésére, hiszen a robbantás során elvesztett ausztrál állampolgárok száma rendkívül magas volt. Az ausztrál kormány többek között ösztöndíjprogramokat hozott létre az áldozatok emlékére, és számos segélyprogramot indított, amelyek célja a támadás hatásainak kezelése és a terrorizmus áldozatai számára nyújtott támogatás.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!